2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Amerikai tudósok kapták az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

 utolsó frissítés: 14:02 GMT +2, 2021. október 11.

Három, az Egyesült Államokban dolgozó tudós, David Card, Joshua D. Angrist és Guido W. Imbens kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az elismerést a munkaerő gazdaságtanához való empirikus hozzájárulásért (David Card), valamint az ok-okozati összefüggések elemzéséhez nyújtott módszertani hozzájárulásért (Joshua D. Angrist és Guido W. Imbens) kapták a tudósok.

Miért díjazták őket?

A hivatalos indoklás azzal indít, hogy a társadalomtudományok nagy kérdései közül sok az ok-okozati összefüggésekkel foglalkozik. Hogyan befolyásolja a bevándorlás a jövedelmeket és a foglalkoztatás szintjét? Milyen hatása van a felsőoktatási diploma megszerzésének a jövőbeni jövedelmekre? Mint írják, ezekre a kérdésekre azért nehéz válaszolni, mert gyakran nincs összehasonlítási alapunk. Nem tudjuk például, hogy mi történt volna akkor, ha másként alakul a bevándorlás szintje, vagy egy személy korán abbahagyja a tanulást.

Az idei díjazottak bebizonyították, hogy ezekre és a hasonló kérdésekre úgynevezett természetes, megfigyelési kísérletek segítségével lehet válaszolni. A helyes válaszok megtalálásához viszont kulcsfontosságú, hogy olyan helyzeteket használjunk, amelyekben a véletlen események és a szakpolitikai változások hatását úgy vizsgáljuk, hogy az embereket az orvosi klinikai vizsgálatokhoz hasonlóan csoportokra osszuk.

David Card a minimálbér, a bevándorlás és az oktatás munkaerőpiaci hatásait vizsgálta. Újszerű kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a minimálbér emelése nem feltétlenül vagy nem minden esetben vezet a munkahelyek számának csökkenéséhez. Ma már tudjuk, hogy a bevándorlás akár jótékony hatással is lehet az adott országban született személyek jövedelmére, David Card viszont azt is bizonyította, hogy a korábban bevándorolt személyek életszínvonalát már veszélyeztetheti. A tudós munkássága arra is rávilágított, hogy az iskolák erőforrásai sokkal lényegesebbek az ott tanuló diákok jövőbeni munkaerőpiaci sikere szempontjából, mint azt korábban gondoltuk.

A megfigyelési kísérletekből származó adatok azonban gyakran nehéz értelmezni. Például, ha egy kísérleti diákcsoport esetében meghosszabbítjuk a tankötelezettséget egy évvel, az a csoportban levő diákokat nem egyformán érinti. Lesznek olyan diákok ugyanis, akik valószínűleg a tankötelezettség meghosszabbításának ellenére is tovább folytatták volna a tanulmányaikat, így sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán lehet-e következtetéseket levonni az iskolában eltöltött többletév hatásáról. A kilencvenes évek közepén Joshua Angrist és Guido Imbens megoldást találtak erre a módszertani problémára, és bizonyították, hogy a megfigyelési kísérletek alapján is rendkívül pontos következtetéseket lehet levonni az ok-okozati összefüggésekről.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (980 ezer euró) pénzjutalommal jár a díj.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális