2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Most már egyre biztosabb, hogy két új reaktorral bővül a cernavodai erőmű

 utolsó frissítés: 12:27 GMT +2, 2021. október 07.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter még szeptember végén nyilatkozott arról, hogy "a karbonsemlegességet nem lehet atomenergia nélkül elérni". Az üzenete végül október 6-án "teljesedett ki", a miniszter ugyanis egy olyan találkozón vett részt, ahol az amerikaiak klímáért felelős különmegbízottja, John Kerry is részt vett.

"A "Zöld jövő építése - a teljes karbonsemlegesség elérése" nevet viselő találkozón, amelyet John Kerry moderált - végre bemutathattuk Románia álláspontját a szén-dioxid-kibocsátás teljes kiküszöbölését illetően. Annak érdekében, hogy 2050-re nulla kibocsátást érjünk el, Románia bevonja a nukleáris ágazatot az energiaszektor karbonsemlegességi folyamataiba. A szénsemlegesség atomenergia nélkül nem lehetséges. Ezért Románia amerikai, kanadai és francia partnerek segítségével bővíteni fogja a cernavodai erőművet két reaktorral, ugyanakkor nagy figyelmet fordítunk az SMR technológiára (olyan fejlett nukleáris technológia, ami a kisméretű moduláris reaktorokra összpontosít)" - fejtette ki az energiaügyi tárca vezetője.

"Nagyon boldog vagyok, hogy az ülés befejező részében Románia nukleáris energiával kapcsolatos álláspontját vettük át" - áll Virgil Popescu Facebook-bejegyzésében.

A cernavodai atomerőmű már két meglévő reaktora fontos energiaforrása az országnak, az elektromos energia össztermelés csaknem 20%-át biztosítják. Az erőmű bővítése egyébként már régóta a célkitűzések között szerepel, ezzel a témával ITT foglalkoztunk bővebben. (hírszerk.)

energiakörnyezetvédelemAmerikaatomreaktoratomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális