2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Romániában a hatodik leggyorsabb az internet az egész világon

 utolsó frissítés: 10:10 GMT +2, 2021. október 01.

Több mint 190 országban, több száz millió felhasználó adatait vizsgálva készített széleskörű kutatást a Speedtest Global Index, amelyben a világ leggyorsabb (és persze a leglassabb) vezetékes-, illetve mobilinternettel rendelkező országait állították sorrendbe - írta meg a Visualcapitalist.

1. A vezetékes internet kategóriában Szingapúr a dobogós, ahol másodpercenkét 262,2 megabit/másodperces sebességgel lehet netezni. Sorban következnek: Hongkong, Monaco, Svájc, Thaiföld, Románia (átlag 217,9 Mbps-el), Dél-Korea, Dánia, Chile és Franciaország.
Ilyen téren az utolsó helyen Kuba áll, illetve több afrikai állam is, de az utolsó 10 között találjuk Afganisztánt és Türkmenisztánt is.

Képernyőmentés. Forrás: Visualcapitalist

2. Ami a mobilnet sebességét illeti, Románia itt már jóval elmarad a legelőkelőbb helyen szereplő országoktól, csupán a 43. a felmérésben. Ebben a kategóriában az Egyesült Arab Emírségek a legjobbak, utánuk következik Dél-Korea, Norvégia, Katar, Kína, Szaúd-Arábia, Kuvait, Ciprus, Ausztrália és Bulgária.

Milyen tényezők okozzák, hogy ezekben az országokban ilyen gyors az internet sebessége?

Az internet sebessége elsősorban attól függ, hogy az illető felhasználó milyen eszközön csatlakozik a világhálózóhoz. De természetesen egy sor olyan tényező is közrejátszik, ami országonként változik:

Például, hogy mennyire korszerű az infrastruktúra, milyen kábeleket használtak (réz-, vagy száloptika) a rendszer kiépítésénél. Általánosságként az tapasztalható, hogy minél újabb az infrastruktúra, annál gyorsabb az internet sebessége. Az ország mérete (a szárazföldi területek mérete) is számít, hiszen ez is befolyásolhatja az infrastruktúra kiépítését.

Fontos szempont lehet a tengeralatti kábelekhez való közelség, mivel a világ adatáramlásának körülbelül 97%-a ezeken a masszív kábeleken keresztül történik.

De természetesen más tényezők is befolyásolhatják az internetsebességet, például más, kormányzati szintű korlátozások is blokkolhatják azt, mint ahogyan például Türkmenisztánban is szándékosan csökkentették a sávszélességhez való hozzáférést.

Szingapúr előnye minden bizonnyal a méreteinek is köszönhető, hiszen egy 280 négyzetkilométeren fekvő törpeállamról van szó, ahol a kormány elképesztő mennyiségű pénzt fektetett a digitális fejlesztésekre. (visualcapitalist)

internet
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális