2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A berliniek népszavazáson döntöttek a bérlakások egy részének államosításáról, amire viszont így sincs sok esély

 utolsó frissítés: 14:33 GMT +2, 2021. szeptember 27.

A berliniek 56%-a támogatta a vasárnapi németországi választásokon azt a népszvazási kezdeményezést, amely arra szólítja fel a politikusokat, hogy államosítsák a nagy ingatlanportfólióval rendelkező ingatlanos cégek tulajdonában lévő lakásokat a német fővárosban.

A népszavazást a rendkívüli mértékben növekvő berlini lakásbérleti árakra válaszul kezdeményezték, arra vonatkozott, hogy a nagy, több mint 3000 lakással rendelkező vállalati lakástulajdonosok által birtokolt lakásokat a berlini önkormányzat vegye tulajdonba. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy az így államosított lakásokat az önkormányzat később olcsóbban bérbeadja, tehát aktív szereplőként jelenjen meg a bérlakáspiacon, és a befolyó bevételekből fizesse ki a tulajdonosokat.

Az intézkedés akár 250 ezer lakást érinthet, a népszavazás ugyanakkor nem kötelező érvényű, inkább csak felszólítja a németországi választások után a hatalomra kerülő pártokat egy olyan törvényi keret kialakítására, és minden olyan lehetséges eszköz megragadására, amely lehetővé teszi az államosítást.

Forrás: Pixabay

Az intézkedésre ugyanakkor még a népszavazás ellenére sincs sok esély, a legnagyobb német pártok ugyanis jellemzően inkább ellenzik a kisajátítás ötletét, az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja), a CDU (Kereszténydemokrata Unió), az AfD (Alternatíva Németországért) és az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) is ellene van, de még a zöldek szerint is egy ilyen lépés "utolsó lehetőségként" jöhet számításba.

Az intézkedésnek ráadásul jelentős pénzügyi vonzata is van, a szenátus becslései szerint, amennyiben valóban kisajátítanák az adott lakásokat, akkor az 29-36 milliád eurójába kerülne a német adófizetőknek. (ap, tagesspiegel)

Németország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális