2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A benzin lett az új WC-papír a briteknél

 utolsó frissítés: 17:50 GMT +2, 2021. szeptember 27.

Napok óta kígyózó sorok állnak a benzinkutaknál Nagy-Britanniában, hiszen a krónikus kamionsofőr-hiány miatt nem tudják időben kiszállítani az üzemanyagot. Az országban működő kutak többségét így ideiglenesen be kellett zárni, a lakosság ezért megrohamozta a még működő helyeket, hogy felraktározzanak üzemanyagból - írta meg a Telex a BBC összefoglalóját idézve.

A hétvégén Grant Shapps brit közlekedésügyi miniszter tájékoztatta a lakosságot, hogy az országban nincs üzemanyaghiány, de azért arra kérte a lakosokat, hogy ésszerűek legyenek, és annyi benzint/gázolajat vásároljanak, amennyire épp szükségük van. Mint kifejti, az üzemanyag-ellátási problémák a pánikszerű vásárlásoknak tudhatók be, de elmondása szerint ez a helyzet valószínű hamar feloldódik, hisz az üzemanyagot nem olyan könnyű tárolni, mint a WC-papírt (ahogy a koronavírus-járvány elején tették azt a felhalmozott gurigákkal világszerte).

A tárca vezetője ugyanakkor egyfajta intézkedéscsomagot is bejelentett, amellyel megkönnyítenék a külföldi munkavállalók beáramlását az országba. Shapps kifejtette, hogy több ezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti munkavállalási engedélyt, főként üzemanyag- és élelmiszerszállítók.

A keresedelmi szakszervezetek képviselői azonban úgy látják, hogy a brit kormány intézkedései nem jelentenek hosszútávú megoldást az óriási munkaerőhiányra, mivel csak a szupermarketek hálózatának esetében legalább 15 ezer munkás alkalmazására lenne szükség, hogy a karácsonyi időszak előtt minden zökkenőmentesen alakuljon.

A fuvarozók kiesése nem újkeletű dolog Nagy-Britanniában, az üzemanyagok körüli káosz előtt az élelmiszerellátással voltak problémák, a Brexit hatására ugyanis rengeteg kamionsofőr hagyta ott a szigetországot, mivel már nem dolgozhatnak ott vízummentesen. (telex.hu, bbc)

üzemanyagNagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális