2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Változott, hogy mikortól kezdheti el kifizetni a fizetésképtelen biztosítók ügyfeleit a garanciaalap

 utolsó frissítés: 10:03 GMT +2, 2021. szeptember 23.

Sürgősségi rendelettel lehetővé tette a kormány, hogy a biztosítottak állami garancialapja a működési engedély bevonásáról szóló rendelkezés megjelenésétől számított 60 napon belül elkezdhesse fizetni a kárigényeket - közölte a szerdai kormányülés után Dan Vîlceanu pénzügyminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az eddigi hatályos jogszabályok szerint a garanciaalap csak a csőd megállapítása után rendezhette volna ezeket. Dan Vîlceanu elmondta, a kormány azért módosította a garancialap működéséről szóló törvényt, hogy a fizetésképtelenné nyilvánított biztosítótársaságok ügyfeleinek oltalmat nyújtson.

A pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a szerdán módosított törvény szerint a garancialap által kifizethető összegek felső határa ezentúl nem ügyfelenként, hanem biztosítási kötvényenként értendő. Így a több biztosítással rendelkező ügyfeleket kötvényenként kártalaníthatják a felső összeghatárig, amelyet szintén módosított a kormány, 450 ezer lejről 500 ezer lejre.

A rossz pénzügyi helyzetben lévő City Insurance biztosítónak a Pénzügyi Felügyelet pénteken megvonta a működési engedélyét, és elindította a társaság elleni fizetésképtelenségi eljárást. A biztosító helyzetéről és a csődhelyzet biztosítási piacra gyakorolt hatásáról itt írtunk, a társaság korábbi kétes ügyeiről pedig itt írtunk részletesen. (agerpres, hírszerk.)

biztosító
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac