2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az energiaárak szabályozására készül a kormány egyes fogyasztók esetében?

 utolsó frissítés: 12:42 GMT +2, 2021. szeptember 23.

Az energiaügyi minisztérium kidolgozott egy sürgősségi rendelet-tervezetet, amely ideiglenesen lehetővé tenné többek között az energiaárak szabályozásának visszavezetését is - írja az Economedia. A tervezet tulajdonképpen az árszabályozás visszavezetésének jogi keretét teremtené meg, és az intézkedés csak abban az esetben lépne érvénybe, ha a kormány semmilyen más eszközt nem tud használni az energiaárak kordában tartására. A gazdasági portál szerint a jogszabály szövegéből az is kiderül, hogy az árak szabályozásáról szóló intézkedést csak az Európai Bizottság értesítését követően vezethetik be, a megjelölt hatóságok javaslata alapján. A fejlemény azért is érdekes, mert az EB energiaügyi biztosa éppen szerdán jelentette be, hogy Brüsszel a tagállamokkal közösen egy olyan intézkedéscsomagot dolgozna ki, amely választ jelenthetne a megnövekedett energiaárakra. Az Európai Bizottság viszont úgy tűnik egyelőre hallani sem akar az árak hatósági szabályozásáról.

Az energiaügyi minisztérium által kidolgozott rendelettervezetben az szerepel, hogy az energiaszolgáltatók szabadon meghatározhatják az általuk kínált elektromos energia árát, és a kiszolgáltatott fogyasztókat az őket védő jogszabállyal, illetve egyéb szociális intézkedésekkel támogatják. Szabályozás szempontjából viszont újdonságot jelent, hogy a tervezet szerint az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), valamint a munkaügyi és szociális védelmi minisztérium javaslatára a kormány, a Versenytanács jóváhagyása mellett beavatkozhat az árak alakulásába a kiszolgáltatott háztartási energiafogyasztók esetében. A tervezet szerint az intézkedésről annak elfogadása után legtöbb egy hónappal értesíteni kellene az Európai Bizottságot is.

A tervezet azokat a körülményeket is körülírja, amelyek mentén az árszabályozás bevezethető. Az árszabályozásnak:

  • általános gazdasági érdeket kell képviselnie, és mértéke nem lépheti át ennek az általános gazdasági érdeknek az éléréséhez szükséges szintet;
  • jól meghatározottnak kell lennie, átláthatónak, ellenőrizhetőnek, és nem lehet diszkriminatív;
  • garantálnia kell a gazdasági társaságoknak (energiaszolgáltatók), hogy egyenlő eséllyel indulnak versenybe a fogyasztókért;
  • időben korlátoltnak kell lennie, és kedvezményezettek szempontjából proporcionálisnak;
  • semmilyen plusz költséget vagy diszkriminációt ne eredményezzen azok számára, akik a kedvezményezettjeivé válnak.

A tervezet szerint az Európai Bizottságnak küldött értesítésben azt is részletezniük kell a döntézhozóknak, hogy a kívánt cél (kifizethető energiaárak az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fogyasztóknak szerk. megj.) miért nem volt teljesíthető semmilyen más intézkedéssel, milyen módszerekkel garantálják, hogy a fentebb felsorolt körülmények teljesülni fognak, illetve hatástanulmányt kell készíteniük arról is, hogy milyen következményei lesznek az intézkedés bevezetésének.

Forrás: Leondardo1960/Pixabay

A tervezet azért is érdekes, mert ugyan Florin Cîțu miniszterelnök korábban elvetette annak a lehetőségét, hogy árszabályozási módszerekhez folyamodjanak az egyre emelkedő energiaárak miatt, néhány napja mégis azt nyilatkozta, hogy az árak szabályozásának témájában tárgyalások indultak az energiaügyi minisztérium és a Versenytanács között, illetve az Európai Bizottságot is bevonják az egyeztetésekbe. Cîțu azt is mondta, hogy figyelik az EU-s tagállamok lépéseit, mert ha sok ország dönt az árak szabályozása mellett, akkor Romániának is meg kell fontolnia ezt a lehetőséget.

Az Európai Bizottság most sem az árszabályozásban látja a megoldást

Az Európai Bizottságnak viszont úgy tűnik, hogy más elképzelései vannak a mostani helyzet kezelésére. Kadri Simson energiaügyi biztos szerdán bejelentette, hogy olyan intézkedéscsomagot fognak kidolgozni, amellyel a tagállamok felvehetik a harcot az energiaárak drasztikus emelkedése által okozott problémákkal. Simson ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az intézkedések nem sérthetik meg az EU alapvető elveit, ami erős üzenet abból a szempontból, hogy az Európai Unió mindig határozottan elvetette, és károsnak tartotta a hatósági árszabályozással kapcsolatos intézkedéseket.

Simson szerint az általuk javasolt intézkedéscsomagból minden tagállam kiválaszthatja majd a számukra legmegfelelőbb opciót, hogy a lehető leggyorsabban reagálni tudjanak az áremelkedésekre. A teljes intézkedécsomagot még nem mutatták be, az energieügyi biztos ugyanakkor az energiaszámlákra kivetett áfa vagy jövedéki adó csökkentését, vagy az energiafogyaztóknak nyújtott közvetlen támogatásokat említette példaként.

Utóbbi egyébként megfelelne a kormány által múlt héten bemutatott terveknek, ami szerint a villamosenergia számlákra 22%-os, a földgázszámlákra 25%-os támogatást fizetne az állam. Az energiaügyi minisztériumnál még kidolgozás alatt álló intézkedés a háztartási fogyasztók kétharmadát érintené az eddigi információk szerint. Az intézkedésről itt írtunk bővebben.

Arról pedig, hogy mi okozza az energiaárak globálisan tapasztalható emelkedését, itt írtunk részletesen.

(economedia, news.ro, hírszerk.)

energiaföldgázelektromos
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális