2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A City Insurance azért húzta ilyen sokáig, mert évekig falazhatott nekik a Pénzügyi Felügyelet

 utolsó frissítés: 18:40 GMT +2, 2021. szeptember 22.

Múlt hét pénteken a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megvonta a City Insurance biztosítótársaság működési engedélyét, és kezdeményezte a fizetésképtelenségi eljárás megkezdését. A biztosítótársaság a hazai kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) piacának vezető vállalata volt, a romániai gépjárművek körülbelül 45%-a náluk volt bebiztosítva. Hogy ilyen "sikeresnek" tűnő vállalkozás miért jutott a szakadék szélére, azt az Economedia foglalta össze bővebben.

A társaság vezérigazgatója Dan Odobescu volt, aki a Vivendi International Kft. adminisztrátora, és a cég által a City Insurance részvényeinek 85%-át birtokolta. Odobescuról még azt is tudni lehet, hogy a volt miniszterelnök, Adrian Năstase sógora, akit a Carpatica körüli korrupciós ügyben állítottak bíróság elé még 2014 áprilisában (a Carpatica hasonló sorsra jutott, mint a City Insurance).

A City Insurance körüli bizonytalanság akkor kapott újra lángra, amikor bejelentették, hogy a többségi tulajdonnal rendelkező Vivendi International Kft.-t teljes egészében átveszi a Hollandiában bejegyzett I3CP holding. A román gazdasági sajtó akkor arról írt, hogy a holland holding mögött a görög ortodox egyház áll.

Júniusban az I3CP megtörte a csendet, bejelentették, hogy tárgyalnak a City Insurance teljeskörű átvételéről, de ugyanúgy közölték, hogy minden részvényesnek megtartják a szavazati jogát. Közöttük olyan személyekét, mint Nicolae Mușat (aki a City Insurance növekedésének de facto "mesterembere volt"), Cristian Pascale (a City Insurance ügyvédje), de ide tartozik még Max Roesller és Fortuna Copola is. Az I3CP “listájából” épp a legnagyobb részvényes, Odobescu és a Vivendi International hiányzott.

Az Economedia összesítője szerint a Odobescu igen nagy nyomást gyakorolhatott az ASF korábbi vezetőségére, hiszen már több mint 5 éve komoly pénzügyi problémákkal küszködött a biztosító. A társaság a megfelelő pénzügyi helyzetének igazolása érdekében egy - a gazdasági sajtó szerint - meglehetősen gyanús számlakivonatot is bemutatott, amellyel azt akarták igazolni, hogy a City Insurance-nek van pénze, és egy svájci banknál 50 millió eurós bankbetéttel rendelkezik.

Az ASF végül azért helyezte a társaságot a biztosítóalap ideiglenes ügyvezetése alá, mert több más szabálytalanságra is utólag bukkantak rá: például a City Insurance még 2017-ben azt jelentette, hogy bizonyos pénzeszközökkel rendelkezik egy adott banknál, az ASF idén áprilisban viszont kiderítette egy ellenőrzés során, hogy a biztosítótársaság és a jelentésben meg nem nevezett bank között még csak szerződéses viszony sem létezett.

Az ASF jelenlegi vezetősége végül feljelentést tett a kivizsgálások után, az ügyet a DIICOT és a főügyészség is vizsgálja. A nyomozás az ASF korábbi vezetőségét is érinti, a Szabad Európa Rádió forrásokból úgy tudja, hogy a nyomozás során egyértelművé vált, a City Insurance kétes ügyei felett a hatóság szemet hunyt 2017 és 2020 között. 

Mint kiderült, eddig összesen 20 személyt gyanusítanak a svájci, luxemburgi és kajmán-szigeteki hatóságok közreműködésével, mivel a City Insurance-nek többek között ezekben az országokban regisztrálták az offshore cégeit. (economedia.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális