2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Akár a világgazdaságot is megrengetheti, hogy csődközelbe került Kína legnagyobb ingatlanberuházója

 utolsó frissítés: 19:17 GMT +2, 2021. szeptember 20.

Nagyon közel került a csődhöz Kína legnagyobb ingatlanberuházója, az Evergrande. A nagyvállalat neve valószínűleg kevesek számára cseng ismerősen, a cég mégis az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb kínai gazdasági szereplője volt, komoly gazdaságpolitikai jelentőséggel. Miközben a legtöbb embernek Kína elmúlt években mutatott felemelkedéséről az olyan technológiai vállalatok jutnak eszébe, mint az Alibaba, a Huawei vagy a Xiaomi, a kínai növekedési modellben rendkívül fontos szerepe volt az ingatlanberuházásoknak is. Az Evergrande tulajdonképpen nem tett mást, mint a kínai kormány hathatós támogatása mellett adósságkibocsátással finanszírozta az építkezéseit és az agresszív terjeszkedését. A gépezet annyira hatékonyan dübörgött, hogy a kínai kormány által eröltetett gazdasági célok elérése érdekében egész szellemvárosok jöttek létre a vállalat tevékenységének eredményeként, és a lakosság egy részében is valóságos őrület tört ki azért, hogy minél hamarabb be tudjanak szállni az Evergrande épülő projektjeibe.

Az idők viszont változnak, és a kínai vezetés rájött, hogy nagyon komoly kockázatokat jelenthet az ország gazdasága számára az ingatlanberuházásban utazó vállalatok féktelen növekedése, a piacon fújódó ingatlanbuborék, és a pénzügyi piacok egyre nagyobb kitettsége az ingatlanberuházók felé. Ezért a kínai kommunista pártban úgy döntöttek, hogy az intatlanpiacon is - számos más terület mellett - korlátozó lépéseket fognak bevezetni.

Ezeket a lépéseket a G7 elemzése mutatja be: a lényeg, hogy a kínai kormányzat három "vörös vonalat" húzott az ingatlanberuházók számára. Megtiltották, hogy az ilyen vállalatok nettó adóssága a saját tőkéjük 100%-át meghaladhassa. Maximalizálták a teljes kintlévőségeik mértékét az eszközállományuk 70%-ára, valamint a rövidtávú hitelállományt a készpénzvagyonuk 100%-ára. A lépések az ingatlanberuházó vállalatokat jelentős mértékben finanszírozó bankokra is kiterjedtek: a nagyobb méretű hitelintézeteknél megtiltották, hogy az új hitelkihelyezésük 30%-át meghaladja az ingatlanhitelezés. Utóbbi korlátozást a kínai hatóságok kétségtelenül attól tartva vezették be, hogy a nagy ingatlanfejlesztők csődje a kínai pénzügyi szektor jelentős szereplőit is magával ránthatja.

A befektetők már korábban is sejtették, hogy nagy baj van az ingatlanberuházó vállalatok körül, de a kínai kormányzati korlátozások bevezetése után vált egyértelművé a befektetők számára, hogy vége a terület mesés növekedésének. Ez természetesen meglátszott a cégek részvényárfolyamaiban is, az Evergrande az ágazat legnagyobb szereplőjeként az elmúlt 12 hónapban elveszítette a piaci kapitalizációjának háromnegyedét, a vállalat adóssága pedig meghaladja a 300 milliárd dollárt.

A történet jelenleg pedig úgy tűnik, hogy feszült várakozással folytatódik, és alapvetően két fő szcenárió rajzolódik ki. Sokan arra számítanak, hogy az állam ugyan jelenleg nem csípkedi magát, de végül úgyis megmenti a túl nagyra nőtt Evergrande-t. Van viszont egy pesszimista forgatókönyv is, ami szerint a kínai állam példát statuál majd, és az Evergrande végül úgyis csődbe kerül. Ennek a szcenáriónak viszont sokak szerint beláthatatlan következménye lesz, amelynek hatásai akár a Lehman Brothers 2008-as csődjét idézhetik: a vállalat 128 banknak és 121 nem pénzügyi intézetnek tartozik, közvetlenül 200 ezer embert foglalkoztat, az alvállalkozókon keresztül pedig 3,8 millió ember munkája függ tőle.

Az Evergrande alapítója ennek ellenére is azt hangoztatja, hogy minden rendben lesz, a vállalat már jövőre meg fog tudni felelni a "vörös vonalként" emlegetett feltételeknek, emelett a vállalat képviselői folyamatosan azt emelik ki, ugyan a cég pénzügyi helyzete valóban nem túl rózsás, de az eszközállománya olyan jelentős, hogy a birtokukban levő ingatlanok eladása után és a beruházások visszafogásával ki tudnak jönni a mostani nehéz helyzetből.

A piac viszont láthatóan nem túl optimista, a Portfólió hétfői beszámolója szerint alaposan lefordult a ma reggeli kereskedés során a hongkongi tőzsde, különösen az ingatlanfejlesztők és a bankok papírjai zuhantak. A portál elemzése szerint is a befektetők elsősorban attól tartanak, hogy amennyiben bedől a hongkongi tőzsdén jegyzett Evergrande, akkor annak szélesebb körű, rendszerszintű hatásai lehetnek. A hongkongi tőzsde mélyrepülése nyomás alá helyezte a nemzetközi tőkepiacokat is, nem csak a részvény-, de a nyersanyag- és kriptovaluta-piacok is zuhantak hétfőn. (g7, portfolio, bloomberg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális