2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Energiaügyi miniszter: az energiaárak plafonálása nem hoz megoldást a problémára

 utolsó frissítés: 13:48 GMT +2, 2021. szeptember 16.

Nem tartja megoldásnak az energiaárak felső határának rögzítését az energiaügyi miniszter, Virgil Popescu szerint ez elriasztaná a befektetőket és fontos beruházások elhalasztásához vezethet.

A tárcavezető szerda este a köztelevíziónak (TVR1) nyilatkozva elmondta, a vállalatoknak nem éri meg beruházni, ha befektetésük nem térül meg, mert nem tudják piaci áron eladni az energiát. Ezért Virgil Popescu szerint az ármaximálás helyett az államnak a hazai áram- és gáztermelés növelésére kellene törekednie, befektetések révén.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, megalapozott Florin Cîţu kormányfőnek az az érvelése, hogy az EU más tagállamainak is szándékában áll megszabni az energiaárak felső határát, de hozzátette: megvárná, hogy kiderüljön, miként járnak el ezek az országok.

Virgil Popescu Spanyolországot hozta fel példának, ahol a kormány bejelentette, hogy megszabná az energiaárak felső határát. Elmondta, nem látta még az erre vonatkozó jogszabályt, de emlékeztetett, hogy Spanyolország importból fedezi a földgázszükségleteit, Románia pedig nem szorul nagy volumenű behozatalra.

"A spanyol állam bejelentheti, hogy a téli időszakban ennyi és ennyi lesz a lakossági fogyasztásra szánt földgáz ára. De azt senki ne higgye, hogy a Gazprom vagy valamelyik más vállalat ezen az áron fogja eladni a gázt. Piaci áron fogja értékesíteni, a spanyol állam pedig kifizeti a különbözetet. Ezt én nem nevezném ármaximálásnak" - magyarázta Virgil Popescu. (Agerpres)

földgázelektromosenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális