2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A háztartások kétharmada kaphat támogatást a villany- és gázszámla kifizetéséhez

 utolsó frissítés: 09:27 GMT +2, 2021. szeptember 16.

A kormány a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez, miután Romániában jelentősen emelkedtek az energiaárak - jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A kormány szerdai ülése után a miniszter közölte, hogy a kabinet első olvasatban tárgyalt egy sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében állami támogatást kap a háztartások csaknem kétharmada.

A villamosenergia számlára 22 százalékos támogatás járhat

A villamosenergiánál két referenciaárat vettek figyelembe a piacon levő legolcsóbb árajánlatot, illetve az átlagárat, ennek a különbözetét kapják meg azok a fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti mennyiségű villamosenergiát használnak el, és ezzel átlagfogyasztónak számítanak. A miniszter közölte, hogy a körülbelül 8 millió háztartásból 5,172 millió részesül állami támogatásban, ami 13 millió embert jelent.

A miniszter példája alapján egy havonta 100 kilowattóra villamosenergiát elhasználó háztartás 82 lej helyett 64 lejt kell fizessen, az állam állja ugyanis a 18 lej különbözetet, ami csaknem 22 százalékos támogatást jelent.

A gázszámlára 25 százalékos támogatás járhat

A földgáz esetében a havonta 100 és 1200 köbmétert fogyasztó háztartások számláját az állam automatikusan 25 százalékban támogatja, így ennyivel kevesebbet kell fizetniük a fogyasztóknak. A támogatásban 2,326 millió háztartás részesül a 3,6 millióból.    

A miniszter reményét fejezte ki, hogy jövő héten elfogadják a sürgősségi kormányrendeletet.

Florin Cîțu miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány számol azzal a lehetőséggel, hogy felső határt szabjanak a gáz árának. Korábban a kormányfő leszögezte, hogy az általa vezetett kabinet elveti ezt a lehetőséget, de most közölte: rendkívüli helyzet alakult ki a gáz nemzetközi piacán - utalva a nyersanyag drágulására - és ez rendkívüli megoldásokat igényel.

A kormány a múlt kedden a kiszolgáltatott energiafogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. Ennek értelmében a koruk, egészségi állapotuk, elégtelen jövedelmük miatt szociálisan rászorulónak minősülő vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élő családok, illetve egyedül élő személyek a lakásuk fűtéséhez használt energiahordozótól, illetve jövedelmüktől függően állami támogatást kaphatnak energiaszámláik kifizetéséhez.

Romániában az elmúlt egy évben a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult és a gazdasági elemzők szerint ősszel további áremelkedés várható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális