2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,517.74(0.06%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A PSD tervezetet nyújt be az energiaárak befagyasztására

 utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2021. szeptember 15.

Az energiaárak befagyasztására vonatkozó törvénytervezetet készül beterjeszteni a parlamentbe a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD alelnöke, Mihai Tudose szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, javaslatuk lényege, hogy az energiaárak fél éven keresztül nem haladhatják meg a törvény hatályba lépése előtti hat hónapban jegyzett árak átlagát.

A politikus közlése szerint a szolgáltatók árbefagyasztás miatti veszteségeit egy külön erre a célra létrehozott alapból kompenzálná az állam. Az alapot részben az országos költségvetésből, részben az energiatermelők profitjára kivetett ötven százalékos adóból finanszíroznák.

Mihai Tudose megjegyezte, hogy a hatóságok "a lehető legrosszabb pillanatban" liberalizálták az energiaárakat, amikor a hazai termelés messze nem volt elegendő a szükségletek lefedéséhez.

A PSD alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy lásson neki energiaipari befektetésekhez, indítsa újra a marosnémeti és a radnóti hőerűművet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy jövőre műszaki felülvizsgálatra szorul a cernavodai atomerőmű két blokkja, ami energiakiesést fog jelenteni.

"Nem fog varázsütésre, egy napról másikra javulni a helyzet. A kormánynak már a megoldások megvalósításán kellene dolgoznia, lassan már késésben, de még az utolsó órában vagyunk. Ha most sem lesz képes kezelni a helyzetet, annak hosszú távú hatásai lesznek a gazdaságra, mert az energiaárak valamennyi termés és szolgáltatás árát befolyásolják" - jelentette ki a PSD alelnöke. (Agerpres)

drágulásenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális