2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,517.74(0.06%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Saligny-terv: legfennebb mennyibe kerülhet a vízhálózat vagy egy kilométer megyei út?

 utolsó frissítés: 17:54 GMT +2, 2021. szeptember 08.

Közvitára bocsátotta a fejlesztési minisztérium azt a jogszabálytervezetet, amiben az Anghel Saligny keretprogram által előírt beruházásokra, a víz- és szennyvízhálózat, valamint az úthálózat kiépítésére és bővítésére érvényes költségszabványokat határozza meg – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

"Három éve nincs érvényben lévő költségszabvány. Most a minisztérium azt javasolja, az Európai Uniós alapokból finanszírozott beruházásokra érvényes költségszabványokat alkalmazzák az Anghel Saligny keretprogram által előírt, országos finanszírozásból épített beruházásokra is, ott, ahol létezik ilyen uniós finanszírozásokra érvényes szabvány" – mondta el a miniszter.
 
A javaslat értelmében a vízhálózatok kiépítésekor az uniós finanszírozásból épített beruházásokra is érvényes költségszabvánnyal azonos árakat alkalmaznának. Ennek megfelelően:

  • A vízhálózat nem kerülhet többe, mint 1250 euró/kedvezményezett állampolgár.
  • A szennyvízhálózat esetében a költséghatár 2500 euró/lakos.
  • A községi út 330 ezer euróba kerülhet kilométerenként.
  • A megyei út 560 ezer euróba kerülhet kilométerenként.
  • A kerülőutak - attól függően, hogy hány sávosak - 2,12, illetve 6,34 millió euróba kerülhetnek kilométerenként.

Az útépítés és útjavítás esetén nincs jelenleg használt költségszabvány az európai alapokból finanszírozott beruházásokra, ezért a fejlesztési minisztérium javaslata a 2010-ben meghatározott, de 2018-ban eltörölt árszabványokat veszi figyelembe, és kiigazítja azokat a Statisztikai Hivatal által közölt júniusi adatok szerint, hiszen azok számolnak az időközben globálisan megnövekedett építőanyagárakkal – mutatott rá a szaktárcavezető.
 
Cseke Attila továbbá elmondta: az Anghel Saligny terv szerint a minisztérium legtöbb 15 nap alatt megszabja a költségszabványokat a fent említett befektetésekre, a gázhálózatot érintő költségszabványokat pedig 30 nap alatt, az energiaügyi minisztériummal közösen fogja megszabni a fejlesztési szaktárca. (közlemény)

Anghel Saligny beruházási terv
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális