2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Októberre eldőlhet, hogy mennyivel nő a minimálbér. A szakszervezetek 250 lejes emelést kérnek

 utolsó frissítés: 09:47 GMT +2, 2021. szeptember 08.

Az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keretében az az egyezség született, hogy október végére el kell készülnie a minimálbér-emelésről szóló tervezet minden érintett fél által támogatott változatának - közölte kedd este a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan egy Facebook-bejegyzésben azt írja, valamennyi fél egyetért abban, hogy a minimálbért növelni kell, illetve hogy az emelési mechanizmusnak objektív kritériumokon kell alapulnia, nem szabad többé politikai eszközként használni.

"Abban egyeztünk meg a társadalmi partnerekkel, hogy sokkal szorosabb menetrendre van szükség ahhoz, hogy minden javaslatot és gazdasági adatot megvizsgálva október végéig előterjesszük a minimálbér-emelés tervezetének mindenki által támogatott változatát" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb tényező a gazdasági ágazat számára, ugyanakkor a társadalmi partnerek iránti tisztelet bizonyítéka is.

Florin Cîţu kormányfő az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén kijelentette, nagyon fontosnak tart egy "kiszámítható és átlátható" képletet a minimálbér-emelésre, illetve egy olyan minimálbér-dinamikát, amely figyelembe veszi a gazdasági növekedést, a romániaiak igényeit és a kilátásokat. A miniszterelnök elmondta: jónak látná, hogy előbb hallgassák meg a kérdésben a munkaügyi minisztérium, a munkáltatók és a szakszervezetek véleményét, majd ezt követően szögezzenek le egy munkamenetrendet, minél pontosabb határidőkkel. "Mindenképpen közösen kell döntenünk a minimálbér értékéről" - hangsúlyozta a miniszterelnök a háromoldalú érdekegyeztető tanács tagjainak.

A minimálbér emeléséről kedden közöltünk részletes cikket, alább olvashatjátok:

A szakszervezetek 250 lejes emelést szeretnének

A szakszervezetek az országos bruttó minimálbér 250 lejes (nettó 143 lejes) növelését kérik, ám a munkaügyi minisztérium attól tart, hogy ez az intézkedése munkahelyek megszűnéséhez vezethet - jelentette ki kedd este az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Jelenleg az általános bruttó minimálbér 2300 lej, a 250 lejes emelés bruttó 2550 lejes minimálbért eredményezne, aminek a nettója 1524 lej.

Bogdan Hossu az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülése után nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy a tárgyalásokon a munkaügyi miniszter nem mondott sem igent, sem nemet a szakszervezetek kérésére.

"Abban maradtunk, hogy számításokat és elemzéseket végeznek. A miniszter asszony mindig ugyanazt a nótát fújja, miszerint a minimálbér jelentős emelése munkahelyek megszűnéséhez és vállalkozások bezárásához vezet. Elmagyaráztam neki, hogy az elmúlt húsz év bizonyos időszakaiban 20-25 százalékos minimálbér-emelések is voltak, de a statisztikák és a gyakorlat azt mutatta, hogy az alkalmazottak létszáma nem módosult, és a vállalkozások száma folyamatosan nőtt" - számolt be a szakszervezeti vezető.

Bogdan Hossu elmondta, abban állapodtak meg a felek az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén, hogy külön ülést szentelnek az energiaárak emelkedésének következményeinek az illetékes minisztériumok és intézmények képviselőinek részvételével. Külön ülést tartanak majd a sérülékeny fogyasztók, illetve a védelmi ágazat helyzetéről is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális