2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kelemen Hunor: jövő év tavaszáig be kell fagyasztani az energiaárakat

 utolsó frissítés: 10:53 GMT +2, 2021. szeptember 08.

Az RMDSZ azt fogja képviselni a kormányban, hogy jövő év tavaszáig be kell fagyasztani az energiaárak növekedését, a rászorulóknak az energiaár kifizetéséhez pedig támogatást kell nyújtani – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az RMDSZ 10 perc Bukarest című kormányzati tájékoztatójában. Kelemen elmondta, koalíciós válság ide vagy oda, a legfontosabb, hogy a polgárok mindennapjaira figyeljünk, és a téli időszakot előkészítsük.

Kiemelte, ehhez az első lépés meg is történt, a képviselőház plénuma ugyanis döntéshozó fórumként elfogadta, hogy az energetikai szempontból veszélyeztetett fogyasztók már idén ősszel villany- és gázszámla, valamint hőenergia-támogatásban részesülhetnek. Kelemen Hunor hozzátette: a megoldást a következő egy hónapban, a tél beállta előtt kell megtalálni azért, hogy ezeket a brutálisan, szinte megmagyarázhatatlanul gyors árnövekedéseket valamilyen mértékben kompenzálni lehessen.

A videóban a múlt pénteken elfogadott Anghel Saligny fejlesztési programról és a kedden elfogadott költségvetés-kiegészítésről is beszélt a miniszterelnök-helyettes. Mint ismert, az Anghel Saligny program 50 milliárd lejes keretet állapít meg a következő 6 évre az önkormányzatok számára.

"Nekünk szívügyünk az, hogy fölzárkóztassuk azokat a közösségeket, azokat az önkormányzatokat, amelyek nem jutottak hozzá az elmúlt években sem az európai uniós forrásokhoz, sem a hazai költségvetésből nem tudtak fejleszteni. Azokat a közösségeket, amelyek az ivóvízhálózatot, a csatornahálózatot nem tudták megépíteni, felújítani, nem tudták megjavítani az útjaikat. Mi úgy tekintünk ezekre a közösségekre, mint olyan beruházást igénylő, beruházásra váró közösségek, amelyeket segíteni kell, hogy fölzárkózhassanak" – tette hozzá Kelemen Hunor.

A program Kelemen szerint csak ürügy volt az USR-PLUS számára a koalíciós válság kirobbantásához, arra is kitért, hogy az RMDSZ tisztában volt azzal, hogy a Szövetség és az USR PLUS között vannak világnézetbeli különbségek, hogy az USR PLUS számára kevésbé fontos a vidék fejlesztése, ám azt nem gondolta, hogy egy ilyen vidékfejlesztési program a kormánykoalíció szakadásához, bizalmatlansági indítvány benyújtásához vezet.

A költségvetés-kiegészítésről Kelemen Hunor elmondta, ez szinte minden minisztériumot érintett: jelentős kiegészítésben részesült a fejlesztési minisztérium, az egészségügyi minisztérium, utóbbi nemcsak a járvány kezelésére, hanem az egészségügyi rendszer továbbfejlesztésére, bővítésére is. Jelentős költségvetés-kiegészítés érkezett a szállításügyi minisztériumhoz – hiszen a közúti és vasúti infrastruktúra további beruházásokat igényel – és az önkormányzatokhoz is. "Legtöbb két héten belül az árvízkárosultak helyzetének orvoslására is kormányhatározat fog születni, rövidesen azok a települések és megyék, ahol az árvíz károkat okozott ebben az esztendőben, támogatást fognak kapni" – szögezte le a miniszterelnök-helyettes. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális