2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fitch: a kormányválság ronthat Románia adósbesorolásán

 utolsó frissítés: 15:26 GMT +2, 2021. szeptember 08.

A kormánykoalíció felbomlása veszélyeztetheti Románia jelenleg negatív kilátású adósbesorolásának javítását - figyelmeztetett szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő intézet közleményében emlékeztetett arra, hogy a román adósosztályzat elsősorban a közpénzügyek alakulásától függ. Az osztályzat javításának feltétele a GDP-arányos államadósság stabilizálása. "A reformok gyakorlatba ültetésének elmaradása az államadósság tervezettnél gyorsabb növekedéséhez és az adósbesorolás rontásához vezethet" - állapította meg a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint a koalíció felbomlásával bizonytalanná válik az egészségügy, a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és az igazságszolgáltatás reformja, és elhúzódhat az országos helyreállítási terv eredetileg szeptember végére várt brüsszeli jóváhagyása is.

A Fitch Ratings emlékeztet: a kormány ambiciózus reformokra készült annak érdekében, hogy a GDP-arányos deficitet a 2020-as 9,3 százalékról 2024-re 3 százalék alá csökkentse. Az elemzők arra számítottak, hogy 2021 végére elkészül az egységes bérezési törvény és a nyugdíjtörvény tervezete, a kormány pedig arra is ígéretet tett, hogy növeli az adó- és áfabehajtás hatékonyságát. Az elmúlt hónapokban azonban nem történtek jelentős lépések ezeken a területeken, a koalíció felbomlásával pedig tovább romlottak a beígért intézkedések gyors végrehajtásának kilátásai - figyelmeztet a hitelminősítő.
A Fitch Ratings október 22-én vizsgálja felül Románia adósbesorolását.

Románia adósosztályzata a Fitchnél jelenleg BBB-. Ez a befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintjének felel meg, ez alatt már a befektetésre nem ajánlott, spekulatív szint található. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac