2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Elfogadta a kormány az Anghel Saligny beruházási tervet. Az USR PLUS a hirhedt 13-as rendeletet emlegeti

 utolsó frissítés: 18:38 GMT +2, 2021. szeptember 03.

Elfogadta a kormány az Anghel Saligny országos beruházási tervet jóváhagyó sürgősségi rendeletet - közölte a miniszterelnök a kabinet pénteki ülését követően. Florin Cîţu tájékoztatása szerint az USR PLUS miniszterei nem vettek részt a kormányülésen, de hiányukban is határozatképes volt a testület, és elfogadta a tervezetet.

Az Anghel Saligny mérnökről elnevezett beruházási terv elfogadása újabb fontos pont lehet a PNL és az USR PLUS közötti viszony elmérgesedésében, hiszen utóbbi kormánypárt képviselői szerdán éppen az általuk PNDL3-nak nevezett program miatt szálltak komoly politikai vitába Florin Cîțu miniszterelnökkel.

Az USR PLUS szerint a kormány PSD-t idéző módszerekkel él

Az USR PLUS képviselői a kormány nélkülük meghozott döntése után kijelentették, a helyi fejlesztések országos programjának (PNDL) harmadik szakaszaként is emlegetett Anghel Saligny országos beruházási terv elfogadása egy újabb, "a 13-as sürgősségi kormányrendeletet idéző" visszaélés.

"Florin Cîţu és Lucian Bode ugyanazt követte el a románok ellen, amit Dragnea és Iordache 2017-ben: lábbal tiporták az igazságszolgáltatást, és szabaddá tették maguk előtt az utat a lopásokhoz" - írták az USR PLUS képviselői pénteki Facebook-bejegyzésükben.

Kelemen: ez a program nem pártoknak és polgármestereknek szól, ahogy azt az egyik kormánypárt próbálja elhitetni

A sürgősségi kormányrendelet elfogadása után nyilatkozott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is, aki a beruházási program fontossága mellett foglalt állást. "A kormányzás célja, talán legfontosabb célja az, hogy javítsunk az életminőségen, a leszakadó térségeket felzárkóztassuk, és a polgároknak visszaadjuk a reményt, hogy ebben az országban lehet jövőt tervezni és építeni. Az Anghel Saligny program nem a pártoknak és nem a polgármestereknek szól, ahogyan azt a napokban az egyik koalíciós párt próbálta elhitetni a közvéleménnyel. Ez a program azoknak a régióknak szól, amelyeknek szükségük van beruházásokra, és amelyek elnéptelenedését meg kell akadályoznunk" - mondta Kelemen az Anghel Saligny beruházási programról, amelyet éppen az RMDSZ kezdeményezett.

Mint arról a Transindex is beszámolt, a héten kialakult koalíciós feszültségek után Florin Cîțu a szerda esti órákban bejelentette, hogy leváltotta Stelian Ion USR PLUS-os igazságügyi minisztert. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy a miniszter "zsarolja a román népet" és fejlesztési alapokat blokkol - utalva ezzel az Anghel Saligny projektre - és azt is felrótta neki, hogy nem sikerült felszámolja a SIIJ-t sem.

Ezt követően felgyorsultak az események és az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja a politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől, és támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Az USR PLUS miniszterei az igazságügyi miniszter elváltása óta nem vettek részt kormányüléseken.

A fejlesztési minisztérium által kezdeményezett, Anghel Saligny-ről elenevezett programon keresztül az állam a következő hat évben 50 milliárd lejt, azaz 10 milliárd euró támogatást juttatna a közművesítésre, helyi közúti infrastruktúra korszerűsítésére, gázhálózat fejlesztésére elsősorban azoknak a kisebb településeknek, akik nehezebben jutnak európia alapokhoz. (agerpres, közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális