2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Bemutatta új családi autóját a Dacia. Mutatjuk az első képeket

 utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2021. szeptember 03.

Egy teljes mértékben online megszervezett "rendezvényen" mutatta be a Reanult Csoport a Dacia új autóját, a Joggert. Az 5 vagy 7 személyes változatban is kapható, elsősorban családi autónak szánt járműről pénteken rántotta le a leplet a gyártó, és egyből egy meglepetéssel is szolgált: ez lesz a Dacia első olyan modellje, amely hibrid meghajtással is kapható lesz.

Azt már előre lehetett tudni, hogy a Joggerrel a Dacia az eddigi családi autóját, a Lodgy-t, a Logan kombi verzióját, valamint a Dacia Dokkert akarja helyettesíteni.

A bemutatón a gyártó képviselői rámutattak, az értékesítésben komoly sikereket elérő Sandero, a SUV kategóriát forradalmasító Duster és a nemrégiben bemutatott, teljesen elektromos Dacia Spring mellett az új autó a román gyártó termékportfóliójának negyedik fontos pillérét képezi majd.

Az új autóval kapcsolatban azt is elmondták, hogy a tervezésnél három fő irányvonalat követtek, amelyek közül az első az volt, hogy a Jogger robosztus kinézetű legyen, akár egy városi terepjáró, másrészt legyen tágas, hogy maradéktalanul ki tudják elégíteni a családosok igényeit, míg végül teljesítmény szempontjából is egy versenyképes modellt szerettek volna piacra dobni.

Az autó gyártását 2021 végén kezdik meg Mioveni-ben, a román gazdaság szempontjából pedig nagyon jó hír, hogy az új modell teljes mértékben Romániában fog készülni.

Az indulóár viszont kissé magasabb annál, mint amit a Dacia autóinál megszokhattunk. A gyártó közlése szerint 15 ezer eurós kezdőárért már meg lehet vásárolni a Jogger alapfelszereltségű verzióját. Összehasonlításképp, egy Dacia Duster ára 14 100 eurónál kezdődik. A Jogger értékesítése 2022 elején indul.

Az autó hossza 4,54 méter, hasmagassága 20 centi, míg a tengelyek közötti távolság 2,89 méter. Ez lesz a Dacia leghosszabb autója.

Mivel ez egy családi autó, az utastér mérete kulcskérdés, de a Jogger ebben a tekintetben is meggyőző számokat közölt: az első ülés és a tetővonal között 923 miliméter van, a hátsó üléssornál megadott 855 miliméter viszont hosszabb utakon inkább csak az alacsonyabb személyek számára lehet kényelmes. 

A Jogger három motortípussal lesz kapható. Az alapmotor a Dusterből, Loganból és Sanderoból ismert 100 lóerős Eco-G benzin/LPG hajtóegység lesz. A Dacia modellek szempontjából újdonságnak számít viszont, hogy kérhető lesz az 1 literes, 110 lóerős, 200 newtonméteres, 6 sebességes váltóval ellátott TCe motorral. A nagy durranásra viszont még várni kell, a 140 lóerős, automata váltós hibridmotor csak 2023-tól lesz elérhető.

Az új modell bemutatóját itt lehet megnézni:

A mostani online leleplezés után szeptember 6-án lesz egy hivatalos bemutató is, amelyet a Renault a Müncheni Autószalonon tart.

dacia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális