2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A banki csalások növekedésére figyelmeztet az OTP Bank

 utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2021. szeptember 03.

A járványhelyzet miatti társadalmi-gazdasági helyzet, valamint a szolgáltatások széles skáláját érintő digitalizáció felgyorsulásának következtében az elmúlt évben nőtt a banki csalásokkal kapcsolatos kísérletek száma - hívja fel a figyelmet közleményben az OTP Bank Románia.

A bank által 2020 júliusa és 2021 júliusa között helyi szinten elvégzett elemzés szerint a csalásban érintett bankkártyák száma, valamint a végrehajtott káresemények értéke alapján az emberi érzelmeinkre építő rosszindulatú tevékenységek növekvő tendenciát mutatnak. 

„A csalás által érintett tranzakciók jelentős száma kompromittált bankkártya következtében történik. A csalásoknak megközelítőleg 59%-a, az ügyfelektől kicsalt pénzösszegek 54%-a tartozik ebbe a kategóriába. Ezt a jelenséget pénzügyi és digitális képzéssel, a csalás kockázatának tudatosításával, valamint informálással lehet megfékezni. Ez a kulcsa annak, hogy az ügyfeleink megvédhessék bizalmas adataikat, valamint elkerüljék azt, hogy bűnözők áldozataivá váljanak” - odézi a közlemény Florin Orbant, az OTP Bank Románia Bankbiztonsági és Csalás Elleni Igazgatóságának vezetője.

Ahogy arra a bank közleménye rámutat, a csalók által követett módszerek célja, hogy pszichológiai manipuláció révén rávegyék a felhasználókat bizalmas információk megosztására, vagy olyan cselekvésre késztessék az áldozatokat, amelynek eredményeként hozzájutnak a sértett személyes adataihoz, illetve a bejelentkezéshez szükséges információkhoz: családnév, keresztnév, cím, település, megye, bankkártya száma, bankkártya érvényességi ideje, CVV biztonsági kód, személyi szám vagy telefonszám. 

A leggyakrabban használt csalási módszer a phishing, amely csaló szándékú elektronikus üzenet küldése révén személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására veszi rá a címzettjét, esetleg azt kéri, hogy látogasson el egy weboldalra. Ebbe a kategóriába tartoznak az e-kereskedelmi platformokon keresztül végrehajtott csalások is. A személyes adatokhoz való hozzáférés elterjedt módszere a Smishing, amely révén SMS-ben küldenek csaló szándékú üzenetet az elkövetők, illetve a Vishing, ami telefonhíváson keresztül történő pszichológiai manipulációt jelent. 

Az OTP Bank szernt három rendkívül fontos tanácsot érdemes megfogadni:

  • ne válaszoljon olyan üzenetre, amely személyes információk megadására kéri;
  • ne kattintson üzenetekben küldött hivatkozásokra;
  • ne adja meg soha bankkártyája adatait (pl. PIN-kód, a bankkártya hátlapján szereplő 3 számjegyből álló CVV2/CVC-kód).

A bank arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a bankkártya használatához szükséges személyes adatok segítségével a csalók a helyes azonosítási adatokkal hajtanak végre tranzakciókat, az európai jogszabályok nem teszik lehetővé az elcsalt összegek behajtását.

"Megelőző intézkedésként vegye fel a kapcsolatot a bankkal minden gyanús helyzetben, különösen akkor, ha az üzenetek személytelenek, illetve tele vannak nyelvtani és helyesírási hibákkal. Az OTP Bank Románia soha nem kéri ügyfeleit, hogy személyes biztonsági adatait telefonon megerősítse vagy módosítsa egy e-mailben szereplő hivatkozásra kattintva" - áll még a közleményben. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális