2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Nagy a balhé a kormánykoalícióban az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny program miatt

 utolsó frissítés: 14:24 GMT +2, 2021. szeptember 01.

Félbeszakadt a szerdai kormányülés azt követően, hogy Florin Cîțu miniszterelnök a napirendi pontok közé szerette volna tenni az Anghel Saligny-ról elnevezett 50 milliárd lejes beruházási program elfogadását.

A Digi24 hírtelevízió információi szerint az USR-PLUS részéről azt nehezményezték, hogy a kormányfő a szükséges jóváhagyások nélkül akarja elfogadtatni az RMDSZ által kezdeményezett beruházási programot. Források szerint az USR-PLUS képviselői azzal fenyegették háttérbeszélgetések során a miniszterelnököt, hogy amennyiben a tervezetet mégis megszavazzák, úgy az USR-PLUS bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben, ami a jelenlegi politikai erőviszonyok alapján a kormány megbukását eredményezhetné.

Mint ismeretes, az USR-PLUS már az Anghel Saligny beruházási programról szóló javaslat hetekkel ezelőtti bemutatása után erős nemtetszését fejezte ki a kezdeményezés miatt. Főként azért kritizálták a programot, mert úgy vélték, hogy az csak a PSD által elindított Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) újabb verziója, amely révén a mindenkori kormányzat nem átlátható módon költi a közpénzt az általuk kedvezményezett települések javára. Az USR-PLUS a tervezet módosítását kérte, valamint azt is feltételként szabta meg, hogy csak abban az esetben szavazzák meg a beruházási programot, amennyiben a kormánykoalícióban megállapodás születik az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészségről (SIIJ) szóló, hónapok óta tartó vitában.

A szerdai kormányülésen történteknek az is az érdekessége, hogy a Digi24 kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az USR-PLUS azzal kapcsolatos vádja megalapozatlan, hogy a kormányfő törvényellenes módon szerette volna elfogadtatni az Anghel Saligny programról szóló tervezetet, hiszen egy kormányhatározat ezt lehetővé tette volna.

A kormányülés a mai nap (szerdán) várhatóan egy későbbi időpontban folytatódik.

Az Anghel Saligny programért a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium a felelős. A kezdemémnyező RMDSZ a közösségi médiában azzal magyarázta a program szükségességét, hogy Romániában a megyei utak 57%-a, a községi utak 80%-a korszerűsítésre szorul. A települések 29%-a nem rendelkezik vízhálózattal és 57%-ban szennyvízhálózatra van szükség, a települések több mint kétharmadában nincs kiépítve a gázhálózat. A program ezeket a fejlesztéseket finanszírozná a következő években. (digi24, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális