2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Fekete munka miatt 51 millió lejre büntetettek a munkaügyi felügyelők

 utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2021. augusztus 27.

A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani - mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Turcan tájékoztatása szerint tavaly a be nem jelentett munkavégzés miatt kiszabott bírságok összértéke 101 millió lej volt. Az idei év első hét hónapjában 39 795 ellenőrzést végeztek a be nem jelentett munkavégzés leleplezése érdekében, és 1816 munkáltatót büntettek meg összesen 51,1 millió lej értékben.

A minisztérium és a munkaügyi felügyelőség országos kampányt indított a feketemunka leküzdésére.

A miniszter kifejtette: mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak meg kell érteniük, hogy a fekete vagy szürke munka nem segít, hanem árt nekik. Ennek kapcsán tárgyalásokba kezdtek a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, és az elkövetkező időszakban számos közös javaslatot fognak előterjeszteni - tette hozzá.

Románia az első helyen áll Európában a minimálbérért dolgozó munkavállalók számát tekintve: 1,6 millió ember van ilyen helyzetben. Idén 120 000 új munkahely jött létre, az ezeket betöltő emberek közül 47 000-en minimálbérért dolgoznak. "Az elmúlt 10 évben ötszörösére nőtt a minimálbéres munkavállalók száma. Ezek aggasztó adatok" - jelentette ki a miniszter.

Turcan elmondta, a leghátrányosabb helyzetben a munkavállaló van, mert őt érinti, amikor nyugdíjba megy, vagy amikor hitelt akar felvenni. Ugyanakkor a feketemunka az állami költségvetésre és a gazdasági környezetre is negatív hatással van.

Külön gondot okoz, hogy a be nem jelentett munkáért kiszabott bírságokat sok esetben nem sikerül behajtani, erre megoldást kell keresniük az ANAF illetékeseivel közösen - mondta még a miniszter.

A legtöbb be nem jelentett munkavégzésre az építőiparban, a sütőiparban, a védelem és biztonság, a raktározás és szolgáltatás, a mosodák, a kereskedelem, a közjegyzők, az ügyvédi irodák és az építészet területén bukkantak rá az ellenőrök.

Az ellenőrzési kampány decemberig tart. Minden héten ellenőrizni fognak egy-egy olyan ágazatot, ahol magas a be nem jelentett munkavégzés előfordulása. Dantes Bratu munkaügyi főfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy az átfogó kontrollt az építőiparban, a pékségeknél, illetve az őrző-védő cégeknél kezdik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális