2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Rég várt pillanat Romániában: könnyítik a közbeszerzési eljárások lefolyását

 utolsó frissítés: 15:47 GMT +2, 2021. augusztus 26.

A kormány szerdán olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amelynek célja, hogy rugalmasabbá tegye a nagyberuházások megvalósulását, beleértve az országos helyreállítási tervhez (PNRR) tartozó projekteket is.A legfontosabb újdonság, hogy a projektekért felelős hatóságok megköthetik a kivitelezésről szóló szerződést már abban az esetben is, ha az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa kedvező döntést hoz óvások benyújtása esetén, vagy elsőfokon kedvező döntés születik, anélkül, hogy megvárnák a benyújtott óvások bírósági úton történő végleges rendezését. Az intézkedés jelentősen csökkentheti a szerződéskötés folyamatának idejét a közbeszerzés nyertesével - írja a Digi24

Az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) közleménye szerint a jogszabályok módosítására azért volt szükség, hogy növeljék az Európai Uniótól érkező források felhasználásának arányát, s mint így, a közbeszerzések könnyítése elengedhetetlen lépés a PNRR programjai szempontjából.

A módosítások között szerepel, hogy a nyertesként kihirdetett gazdasági társaság nem köteles ezentúl pénzügyi dokumentumokkal igazolni az összes munkapontját, illetve másodlagos székhelyeit, ehelyett saját felelősségre írt nyilatkozat is elégséges, amelyben saját felelősségre vállalják, hogy nem szegték meg az adózási kötelezettségeiket. Az ügynökség érvei szerint a kivitelezők számára óriási teher volt a több száz, vagy esetenként több ezer másodlagos székhely lepapírozása.

Az idézett forrás szerint a módosítások másik fontos tétele között szerepel a teljes közbeszerzési folyamat drasztikus csökkentése, amely az országban átlagosan 2 év, ezt szeretnék átlagosan 6 hónapra visszaszorítani bizonyos határidők időtartamának csökkentésével.

Ugyanakkor az is említésre méltó módosítás, hogy felelősségre lehet vonni olyan gazdasági szereplőt, akit korábban pénzbírsággal sújtottak.

A teljes jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után az ANAP honlapján lesz elérhető. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális