2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Munkaügyi miniszter: a minimálbér szintje alacsony, emelni kellene

 utolsó frissítés: 13:36 GMT +2, 2021. augusztus 25.

A kormány szeptemberben tárgyalni fog a szakszervezetekkel és a munkáltatói szövetségekkel az országos minimálbér emeléséről - közölte szerdán a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan elmondta, személyes véleménye szerint a romániai minimálbér túl alacsony, és növelni kellene. Az újságírók ekkor megszakították a sajtónyilatkozatát, és megkérdezték a minisztertől, hogy szerinte mekkora most a nettó minimálbér. Erre a kérdésre kedden Dan Vîlceanu pénzügyminiszter téves választ adott.

"Gondolhatják, hogy ismerem (az összeget - szerk. megj.), hiszen részt vettem a bruttó minimálbér 2300 lejre emeléséről szóló tárgyalásokon. Arra kérem önöket, ne komolytalankodjanak, fontos mondanivalóm van a minimálbérrel kapcsolatban" - válaszolta Raluca Turcan.

Majd azzal folytatta: a jelenlegi minimálbér szintje kedvez a fekete- és a szürkemunka aggasztó jelenségének, ami megfosztja a munkavállalókat a nyugdíj-hozzájárulás befizetésének lehetőségétől. "Ugyanakkor a minimálbér megemelését kiszámítható módon, elbocsátáshullámok elkerülésével kell végrehajtani" - mutatott rá a munkaügyi miniszter. (agerpres)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális