2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Mezőgazdasági miniszter: bár rekordot ért el a hazai búzatermés, drágulni fog a kenyér

 utolsó frissítés: 11:32 GMT +2, 2021. augusztus 25.

Az idei gabonatermés az eddigi adatok szerint meghaladja a 15 millió tonnát - nyilatkozta Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, hangsúlyozva, hogy ez nem az ő érdeme.

A tárcavezető elmondta, hogy búzából és árpából 11,4 millió, illetve 1,9 millió tonnás rekordtermést jegyeztek, a repcetermés pedig először haladta meg a 3 tonnát hektáronként. Ezek az adatok szerinte azt bizonyítják, hogy Romániának óriási mezőgazdasági potenciálja van, és a termelők jó munkát végeznek.

A 11,4 millió tonnás búzatermés Oros szerint nagyon nagy mennyiségnek számít. Emlékeztetett arra, hogy Románia uniós csatlakozásának évében, 2007-ben mindössze 3 millió búza termett.

"Nyilván a termés a bevetett terület nagyságától függ, de örvendetes, hogy a hektáronkénti termésátlag is 5,3 tonnára nőtt" - mondta a miniszter.

A tárcavezető adatai szerint a hektáronkénti termésátlag búzából a nyugati és déli megyékben haladta meg az országos átlagot.

A búza árának várható alakulásáról elmondta, hogy ezt a globális termésmennyiség és a nemzetközi piac határozza meg. A globális mennyiség idén 16 millió tonnával csökkent, Kína pedig a tavalyi behozatalánál 41 millió tonnával nagyobb búzaimportra készül, tehát a gabona iránt megnőtt a kereslet.

"Ez a magyarázata annak, hogy az idei rekordtermés ellenére a kenyérbúza és a kenyér ára nőni fog" - magyarázta Adrian Oros, hozzátéve, hogy a kenyér árának 65-70 százalékát a búza ára képezi.

A mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy tavaly a szárazság miatt gyenge volt a hazai gabonatermés, ám mivel a globális termés rekordot döntött, a kenyérbúza ára nem nőtt meg látványosan. (Agerpres)

mezőgazdaságkenyér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális