2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Hamarosan indul a fiatal gazdák és a kisgazdaságok EU-s támogatási programja (DOKUMENTUM)

 utolsó frissítés: 18:04 GMT +2, 2021. augusztus 20.

A Vidéki Beruházás-finanszírozási Ügynökség (AFIR) augusztus 27-én, reggel 9 órakor indítja a fiatal gazdák, illetve a kis gazdaságok fejlesztését célzó projektekre való jelentkezést, ahol az előbbiek 70 ezer eurót, a kisgazdaságok pedig 15 ezer eurót is igényelhetnek. A végső pályázati útmutatót már közzétették a hatóságok, amelyet a Hotnews szemlézett.

Fiatal gazdák támogatása (6.1-es intézkedés)

Ami őket illeti, a legfőbb újdonság idén a pénzügyi támogatás növekedése.

Akik először pályáznak, azok 100%-ban vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, melynek értéke 40 ezer eurótól egészen a 70 ezer eurót is elérheti, legfeljebb 3 évre. Az odaítélt pénzösszeg mértékét elsősorban az SO-érték (Standard Output-érték, amely a gazdaság nagyságát jelöli) szerint ítélik oda.

Az idei kiírás szerint előnyt jelent, ha a fiatal gazda programjában szerepelnek környezetvédelmi intézkedések, a gazdaságban a jobb kondíciók megteremtése, illetve a biogazdálkodás.

Ugyanakkor az a pályázó kaphat több pontot az elbírálás során, aki legalább 3 farmot "vett át" és agrártudományi végzettsége van.

A teljes kiírás itt olvasható végig: 

Kisgazdaságok támogatása (6.3-as intézkedés)

A kisgazdaságok fejlesztéséhez szintén 100%-ban vissza nem térítendő, legfeljebb 15 000 eurós támogatást igényelhetnek az érintettek, a finanszírozási feltételek nagyjából egyeznek a korábbi években hirdetett programok előírásaihoz.

A pontozási rács szerint előnyt élveznek azok a személyek, akik környezetvédelmi aktivitást valósítanak meg, ha az üzleti tervben célként tűzik ki gazdasági épületek építését, de sok pont jár annak is, aki valamely mezőgazdasági szövetkezet vagy termelői csoport tagja. 

A teljes dokumentum itt olvasható végig:

(Hotnews, hírszerk.)

mezőgazdaságEurópai Uniótámogatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális