2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Energiaügyi miniszter: a „sérülékeny” fogyasztók már idén kaphatnak villany- és gázszámla-támogatást

 utolsó frissítés: 15:30 GMT +2, 2021. augusztus 19.

Már idén ősszel bevezethetik (és nem jövőtől, ahogyan azt eredetileg tervezték) a villany- és gázszámla-támogatást a sérülékeny fogyasztók számára, ha a parlament jóváhagyja szeptemberben a támogatás odaítéléséről rendelkező törvénytervezetet - jelentette ki az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu részt vett csütörtökön egy találkozón a Victoria-palotában, amelyen Florin Cîţu miniszterelnök mellett jelen voltak az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica állami energiavállalat, az OPCOM villamosenergia-tőzsde, valamint a Versenytanács képviselői is.

"Remélem, hogy a parlament szeptember első felében jóváhagyja a jogszabálytervezetet, hogy már október-novemberben folyósítani tudjuk a támogatásokat" - fogalmazott a miniszter, aki szerint több mint 400 ezer kedvezményezettje lenne az intézkedésnek.

A miniszter továbbá kifejtette: a villany és földgáz ára főként az úgynevezett szén-dioxid tanúsítványok miatt ugrott az egekbe. Ez a jelenség nemcsak Romániában, de minden olyan országban észlelhető, ahol még létezik szénalapú energiatermelés. Ez a tanúsítvány jócskán növeli a termelést, ami minden egyéb költséget felfele nyom. 

Popescu ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy kössenek szabadpiaci szerződést a szolgáltatókkal, mert az egyetemes piacon nagyon drága az energia.

A csütörtöki egyeztetésen részt vett személyektől származó értesülések szerint a hatóságok egy másfajta energiaszámla-támogatás bevezetését is mérlegelik, amely a sérülékeny fogyasztók mellett másokat is érintene, jelenleg a jogi besorolás lehetőségeit vizsgálják. (Agerpres, Digi24)

drágulásföldgázenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális