2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Mennyiért versenyez egy romániai olimpiai bajnok?

 utolsó frissítés: 18:29 GMT +2, 2021. augusztus 03.

Emlékezzünk vissza, hogy a tokiói olimpián egyéni párbajtőrvívásban ezüstérmet szerző Ana Maria Popescu hazatérésekor nem volt hajlandó kezet fogni Novák Eduárd sportminiszterrel, aki a reptéren várta a romániai sportolót. Hogy pontosan miért történt az incidens, azt csak találgatni lehet, de minden bizonnyal egy évtizedekre visszavezethető frusztrációra hívta fel a figyelmet a román élsportoló: arra, hogy a román állam mennyit különít el a sportra.

Romániának eddig egy aranyérme van a tokiói olimpián, melyet a női kétpárevezősök, Simona Radiș és Ancuța Bodnar szereztek. Ők egyenként 70 ezer eurót kapnak, ehhez hozzájárul a sportolók klubjától származó 50%-os bónusz, plusz az életjáradék, amely 3493 lej és 16 635 lej között váltakozik. Ezt az utóbbit olyan sportolók számára különítik el, akik a nagyvilág előtt híressé teszik Romániát, többek között olyan nevek kapják, mint Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Szabó Gabriella, Georgeta Andrunache, Doina Melinte stb.

Az olimpiai ezüstérem (ebből 3 van Tokióban) 50 ezer eurót ér, a bronzért 30 ezer eurót fizet az állam.

A sportolók joggal lehetnek elégedetlenek, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy Olaszországban például csak az állam által felajánlott összegek hogyan alakulnak: az aranyért 140 ezer eurót, az ezüstért 70 000 eurót, a bronzért pedig 46 500 eurót fizetnek ott, de nem is kell olyan messze menni, Magyarországon például a klubok hozzájárulása nélkül 105 ezer eurót kapnak az államtól az olimpikonok, az ezüstért 76 ezer eurót, a bronzéremért pedig 61 ezer eurót fizet az állam.

Az olimpiai honoráriumtól eltekintve sokkal inkább problémát jelent, hogy alapvetően hiányoznak azok az eszközök, amelyek a legmodernebb felkészülési lehetőséget biztosítják, kevés pénz jut a sportolók különleges táplálkozására, az edzésközpontok legtöbb esetben teljesen korszerűtlenek, de amik talán a legnagyobb hiánycikknek számítanak, azok az edzők és az utánpótlás.

Az rfi.ro összeállítása bár rendhagyó módon számol, azért érdemes figyelembe venni. Szerintük a különböző sportszövetségek legjobb esetben 8 és 10 millió lejes évi költségvetéssel számolhatnak, ami azért igen kevésnek bizonyul. Ha a sportszövetségek összköltségvetését évi 110 millió lejre becsüljük, akkor egy olimpiai ciklus 4 éve alatt ezek a szövetségek körülbelül 440 millió lejből gazdálkodhatnak, és ennyiből készülnek a sportolók az olimpiai játékokra.

Ilyen költségkeret mellett, ha 5 olimpiai éremmel számolunk (legalábbis a riói eredmények alapján), akkor Romániának egy olimpiai bajnok körülbelül 88 millió lejébe (kb. 17,8 millió eurójába) kerül, ami nagyon rossz hatékonysági mutatónak számít.

Nyilván ebbe a keretbe más sikereket is bele lehet kalkulálni - európa és világbajnokságokat -, de azokon a világversenyeken is ritkának számítanak a jó romániai eredmények.

Ha az állami kiadások és a sport százalékarányos költségvetését vesszük, Románia nem is áll olyan rossz helyen az európai statisztikákban: 2018-ban a közkiadások 0,8%-át különítették el a sportra, ami körülbelül az európai átlagnak felel meg. Ilyen szempontból Magyarország abszolút első az európai országok között, ugyanebben az évben a költségvetésük 2,1%-át biztosították ennek a területnek.

Ha azonban az egy lakosra számított sporttámogatások értékét vesszük, akkor Románia Bulgáriával karöltve az európai országok közül az utolsó helyen kullog, 30 euró/fő-vel, az európai átlag emellett 113 euró/fő. (digisport, rfi.ro)

sportolimpiaköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális