2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Még tovább emelkedhetnek az üzemanyagárak az arab országok vitája miatt

 utolsó frissítés: 09:50 GMT +2, 2021. július 13.

A területi vitáknak, az utódlási válságoknak és még a szomszédos országokban zajló háborúk okozta nyomáshelyzeteknek is jól ellenállt eddig a Közel-Kelet egyik legjelentősebb szövetsége, a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közti partnerség. Jó esély van rá viszont, hogy a két ország kapcsolata az egyik legfontosabb kérdés miatt kerül veszélybe: a jövőt illető gazdasági elképzelések különbözősége miatt. Ha ez valóban így lesz, az azért is rossz hír, mert az üzemanyagárak még nagyobb emelkedésnek indulhatnak - írja elemzésében a Bloomberg.

A gazdasági hírügynökség cikkében rámutat, hogy még a mostani ellentétek ellenére is a két ország kapcsolata szilárd alapokon nyugszik, hiszen számos geopolitikai kérdésben egymásra vannak utalva. A gond csak az, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is eltérő irányból közelít meg egy számukra kardinálisnak számító kérdést:

hogyan zárják le a kőolaj-korszakot, és mi lesz velük ezután.

A Bloomberg emlékeztet, mindkét ország tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), Szaúd-Arábia a legnagyobb, az Egyesült Arab Emírségek a negyedik legjelentősebb szereplőként van jelen a szervezetben. Mindkét ország egymaga képes lenne befolyásolni a kőolaj árát, mint ahogy mindketten rendkívül kitettek a fosszilis tüzelőanyagokat érintő globális trendeknek is. Mindkét államban már jó ideje tart az a folyamat, amely révén próbálják függetleníteni magukat a szénhidrogénektől. A gond csak az, hogy ebben a folyamatban a komoly idegenforgalmi és szállítmányozási beruházást elvégző Egyesült Arab Emírségek sokkal jobban áll, mint Szaúd-Arábia.

Tulajdonképpen ez is vezet a nézeteltérésekhez: a gazdaságukat jobban diverzifikáló Emírségek szeretnék maximálni a kitermelést és a bevételeiket, amíg a kőolaj iránt még nagy kereslet tapasztalható, miközben Szaúd-Arábia inkább a földben tartaná a kőolajat, hogy a kőolaj-árfolyam inkább stabil maradjon. A Bloomberg szerint amíg a két ország nem rendezi a vitás helyzetet, addig az üzemanyagárak inkább emelkedő tendenciát mutathatnak.

Van viszont egy olyan plusz tényező is, amivel szintén számolniuk kell a vitapartnereknek, és amire még befolyásuk sem igazán van. Az Egyesült Államok ugyanis úgy tűnik, hogy hajlandó lenne megállapodni Teheránnal az iráni olajkitermelést sújtó korlátozások miatt. Egy ilyen megállapodás Irán jelentős kőolajkészletei miatt jelentős túlkínálatot eredményezne a piacon, ami a kőolaj világpiaci árának, és végső soron az üzemányagáraknak is a jelentős visszaeséséhez vezethetne. Egy ilyen helyzet a Bloomberg szerint nemhogy Szaúd-Arábiát, de még az Egyesült Arab Emírségeket is rosszul érintené, így a két arab ország jelenleg viszonylag nagy nyomás alatt áll a nézeteltérésük rendezését illetően. (bloomberg)

Címoldali fotó: Pixabay

kőolajüzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális