2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Szigorítanak az állattartásban! Nem lehet már ételmaradékkal etetni a disznókat

 utolsó frissítés: 18:18 GMT +2, 2021. július 11.

Új állattartási szabályokat terveznek bevezetni a saját fogyasztásra sertést nevelő gazdák számára - tájékoztat a Digi24. Az új sürgősségirendelet-tervezetet a sertéspestis terjedésének a megakadályozására dolgozta ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA), és a szabályszegők 8000 lejig terjedő bírságot kockáztatnak.

A tervezet előírásai szerint például tilos a sertéseket ételmaradékkal tetetni, az ól bejáratánál pedig ki kell alakítani egy helyet, ahol gazdák fertőtleníteni tudják a belépéskor viselt cipőjüket.

"Néhány alapvető szabályról van szó, amelyet az Európai Unió valamennyi sertéstenyésztője betart, és nem lehet kivételt tenni. Főleg úgy nem, hogy már négy éve itt van velünk ez a szörnyű kór, ami annyira lecsökkentette a romániai farmok kapacitását, hogy a románok asztalán 70 százalékról 30 százalékra csökkent a hazai sertéshús aránya" - nyilatkozta Ioan Ladoși, a romániai sertéstenyésztő gazdák egyesületének elnöke, aki szerint, ha nem állítanak fel világos szabályokat az összes sertéstenyésztő számára, akkor az nemsokára az összes sertéshúst importálni fogjuk.

Ugyanakkor arra szólította fel a gazdákat, hogy minden sertést regisztráljanak az országos adatbázisban, illetve ne kereskedjenek olyan állatokkal, amelyeknek nincs fülszámuk.

"Tudnunk kell, honnan indul az állat, és hová kerül. Sok kereskedő okozott károkat azzal, hogy rendkívül olcsón vásároltak sertéseket a gócpontokról, és máshol értékesítették, így terjesztették tovább a kórt" - mondta a sertéstartók elnöke. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális