2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Globális minimumadó: megegyeztek a G20-ak

 utolsó frissítés: 10:02 GMT +2, 2021. július 11.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20-as csoport) Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei megegyeztek abban, hogy lesz globális minimumadó. A fejleményt Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter jelentette be szombat este.

"A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről" – hangsúlyozta Scholz, akinek várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

Korábban Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter beszélt arról, hogy már közel állnak a megegyezéshez

"Ma nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy új adózási kereteket határozzunk meg a 21. század számára" – mondta a francia tárcavezető a sajtónak. "Úgy vélem, ez remek hír mind a G20-as csoport tagjai, mind a világ minden országa számára" – tette hozzá.

A francia politikus megjegyezte: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának. Ez egyben véget vetne az évtizedek óta létező káros társasági adóversenynek, amelyben az országok egymás adókulcsai alá vágnak, illetve egyéb kedvezményekkel vonzzák magukhoz a nagy multicégeket. Utóbbiak így gyakran nem ott adózzák le a nyereségük nagy részét, ahol azt megtermelték, hanem különféle alkuk keretében kedvezményesen, vagy adóparadicsomokban adóznak.

A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások különféle szinteken. Az OECD irányából az utóbbi időben felpörgött a folyamat, de az is katalizálta az ügyet, hogy Joe Biden amerikai elnök kampányígéretei között is szerepelt az amerikai cégekre és leányvállalataikra vonatkozó minimumadó.

Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

Az egy hónappal ezelőtti G7-csúcson, illetve az OECD kibővített platformján a múlt héten a 139-ből 130 tagállam már rábólintott a keretszabályokra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális