2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2715 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,805.87(0.45%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Adatelemzőkre cseréli vezető közgazdászát egy svéd bank

 utolsó frissítés: 16:07 GMT +2, 2021. július 06.

A svéd Erik Penser Bank vezetősége úgy döntött, hogy saját vezető közgazdászát egy olyan külső cégre cseréli, amely adatszolgáltatással és -elemzéssel foglalkolkozik - írja a Bloomberg.

A döntés azért is különös, mert a pénzintézeteknél bevett gyakorlat, hogy az üzleti stratégia megalkotásánál, valamint a befektetési döntések meghozatalánál egy főközgazdász, illetve az általa vezetett csapat elemzéseire és jóslataira hagyatkoznak.

Jonas Thulin, az Erik Penser Bank vagyonkezelési osztályának vezetője szerint a váltásra azért van szükség, mert a befektetési döntéseknél az elérhető adatokra szeretnének hagyatkozni, nem a saját vezető közgazdászuk véleményére.

"A piaci tranzakciók nem a közgazdászok véleménye, hanem adatok alapján történnek, ezért normális, hogy ez a terület kerül az első helyre" - magyarázta a döntés hátterét Thulin, aki szerint a világjárvány is bebizonyította, hogy a befektetési döntések meghozatalánál előnyösebb a nyers adatokra hagyatkozni még azelőtt, hogy azokat egy közgazdász meglátásaival kevernék.

"Áprilisban az adatok egyértelműen egy V-alakú kilábalást vetítettek előre, közben viszont számos közgazdásznak voltak kétségei a kilábalás formáját illetően" - mutatott rá Thulin, akinek az sem tetszik, hogy a közgazdászok közösségében bizonyos kérdésekben túl nagy konszenzus alakulhat ki ahhoz, hogy jól informált véleményt tudjanak alkotni a piacról. "Arra törekszünk, hogy a befektetéi döntéseink elfogulatlan elemzésekre, és mindenekelőtt adatokra épüljenek" - mondta Jonas Thulin. (bloomberg)

Címoldali fotó: az Erik Pensker Bank székhelye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac