2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A szlovákoknak összejött: jováhagyta az Európai Bizottság a helyreállítási tervüket

 utolsó frissítés: 11:46 GMT +2, 2021. június 22.

Az Európai Bizottság (EB) pozitív elbírálásban részesítette Szlovákia helyreállítási tervét - jelentette be Ursula von de Leyen, az EB elnöke Pozsonyban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák hírügynökség jelentése szerint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv keretében Szlovákia 6,3 milliárd eurónyi forráshoz férhet hozzá.

Von der Leyen a sajtótájékoztatón kedvezően értékelte, hogy Szlovákia az elsők között adta le helyreállítási tervét, amelyet az uniós politikus ambiciózusnak, minőséginek és a kritériumok szempontjából megfelelőnek minősített.

"Nagy nap a mai" - mondta a terv jóváhagyása kapcsán Eduard Heger szlovák miniszterelnök, aki szerint a helyreállítási terv jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy országa előrelépjen. Ugyanakkor hozzátette: a neheze - vagyis maga a terv megvalósítása - még hátravan.

A szlovák helyreállítási tervben meglehetősen nagy - a teljes összeg 43 százalékát kitevő - tételként szerepelnek a klímavédelemmel kapcsolatos intézkedések. Ezen belül például 712 millió eurót szánnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedés fejlesztésére, 530 millió eurót a háztartások energetikai hatékonyságának a növelésére, és csaknem 160 millió euró jut a folyók revitalizációjára és arra, hogy növeljék az erdők ellenállását a klímaváltozás következményeivel szemben.

A szlovák tervezet szerint a 6,3 milliárd eurós keretösszeg második legnagyobb tétele - 21 százaléka - a digitalizációs folyamat céljait szolgálja majd. (MTI)

SzlovákiaEurópai BizottságPNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális