2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Egy ingatlanközvetítő cég megjósolta, hogy Kolozsváron hogyan hat a metróépítés a lakások árára

 utolsó frissítés: 17:46 GMT +2, 2021. június 21.

A közelmúltban egyre nagyobb visszhangot kapott a kolozsvári metropoliszövezetben tervezett HÉV- és metróhálózat kiépítése, az eddigi tudnivalókról már több ízben is beszámoltunk.

A BLITZ ingatlanközvetítő cég ezúttal röviden összefoglalta azokat a várakozásokat, amelyek a metróépítés közben/után következhetnek be, legalábbis, ami az ingatlanszektort illeti.

1. Első hatásként említik, hogy a metró kiépítése során több belvárosi utcában sajátíthatnak ki épületeket, amelyeket nagy valószínűséggel le kell bontani. Természetesen ez még csak a megvalósíthatósági tervezet kezdetleges formájában tűnt fel, amelyet később még módosíthatnak.  

2. Az építkezés másik lehetséges hozama, hogy megnő az ingatlanok iránti vásárlási kedv a metróhálózatok környékén, ami magával hoz egy bizonyos mértékű áremelkedést is. Mint írják, hasonló jelenséget figyeltek meg Bukarestben is, a tavaly szeptemberben átadott, Drumul Taberei nevű metróállomás környékén. Amint biztossá vált a legújabb megállók kiépítése, a környéken megközelítőleg 15%-ot drágultak a lakások, hiszen az ingatlanértékesítők rögtön kiigazították az árakat, előre kiemelve a metróhálózat pozitív hatásait. A metró építése ugyanakkor más lakóparkok kiépítését is ösztönözte, a Drumul Taberei szomszédságában jött létre például a Moghioroș Park Residence  és Drumul Taberei Residence. A BLITZ szakemberei úgy vélik, minden bizonnyal Kolozsváron is hasonló fejleményekre lehet számítani, hisz a metróhálózat olyan területeket érint, amelyek jelenleg fejlesztés alatt állnak.

3. A könnyebb elérés miatt a bérek terén is lehet emelkedésre számítani.

Hol tartanak jelenleg a négyzetméterenkénti árak a Kolozsvár metropoliszövezetéhez tartozó településeken?

Kisbács a legdrágább: az eladó ingatlanok tekintetében májusban elérte már az 1061 euró/négyzetméter átlagárat.

Forrás: blog.blitz-imobiliare.ro

Apahidán ez az érték 952 euró/négyzetméter:

Forrás: blog.blitz-imobiliare.ro

Fenesen pedig 953 euró/négyzetméter. A nyári hónapokban az átlagárak enyhe növekedésnek indultak.

Forrás: blog.blitz-imobiliare.ro

Kolozsváringatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális