2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Elfogadta a kormány: ha akarnak, akár 70 éves korig is dolgozhatnak az alkalmazottak

 utolsó frissítés: 15:31 GMT +2, 2021. június 09.

A szerdai kormányülésen jóváhagyták azt a törvénytervezetet, melynek értelmében az alkalmazottak munkaviszonyát akár 70 éves korig is fent lehet tartani. A jogszabály megtiltja ugyanakkor a fizetés és a nyugdíj halmozását a közalkalmazottak esetében.

"Azok a személyek, akik egyéni munkaszerződéssel, vagy bármilyen munkaviszonnyal rendelkeznek, és megfelelnek a nyugdíjba vonulás feltételeinek, saját kérésükre 70 éves korukig folytathatják munkát" - áll a tervezetben.

"Tekintettel az országos költségvetési kiadások korlátozására, a személyi jellegű kiadások csökkentésére, a tervezet javasolja a nyugdíj és fizetés együttes kumulációjára alkalmazandó jogszabályok felülvizsgálatát. Egy alternatívát kínál, amelyen keresztül a közalkalmazottnak választania kell a nyugdíj és a munkaviszonyából eredő jövedelem között. A közszférában a munkaviszony fenntartásának lehetősége tehát együtt jár a nyugdíj felfüggesztésével" - áll az indoklásban.

Az elfogadott normatíva ugyanakkor előírja: a jogtalanul beszedett nyugdíjakat behajtják, figyelembe véve az általános elévülési időt is.

Ha az illető munkavállaló jelzi szándékát a tevékenység folytatását illetően, a munkáltató 30 napon belül köteles tájékoztatni a nyugdíjpénztárat az alkalmazott döntéséről.

A tervezetet a parlamentnek még lesz lehetősége módosítani. (hírszerk.)

nyugdíjalkalmazás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális