2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A kormány cáfolja, hogy módosítanák a nyugdíjkorhatárt

 utolsó frissítés: 12:05 GMT +2, 2021. május 26.

Az elmúlt napokban nagy vitát váltott ki egy nyilvánosságra került dokumentum, amely kilátásba helyezte az úgynevezett előrehozott nyugdíjazás lehetőségének eltörlését, valamint a férfiak és nők esetében meghatározott nyugdíjkorhatár kiigazítását a várható élettartammal.

A dokumentum azért is kapott nagy figyelmet, mert a sajtó tudni vélte, hogy a kormány az országos helyreállítási terv (PNRR) mellékleteként vállalta ezeknek a reformoknak a végrehajtását.

A dokumentumban az szerepel, hogy: "Eltörlik az előrehozott nyugdíjazás lehetőségét. A nyugdíjkorhatárt úgy a férfiak, mint a nők esetében 2035-ig a várható élettartamnak megfelelően kiigazítják."

Mivel Romániában - a globális trendekhez hasonlóan - folyamatosan nő a várható élettartam, a korrekció tulajdonképpen nem jelenthet mást, mint a nyugdíjkorhatár emelkedését. A Cîțu-kabinet részéről ugyanakkor Raluca Turcan munkaügyi miniszter cáfolta, hogy a kormány szintjén napirenden lenne egy ilyen javaslat.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatos változásokról tegnap Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes már részletesebben beszélt, de ő is cáfolta, hogy a közeljövőben komolyabb újdonságokra lehetne számítani: 

Kelemen elmondta, jelenleg a nyugdíjreform kezdeti tárgyalásai zajlanak, az új nyugdíjtörvény pedig valamikor 2023-ban léphet majd érvénybe. Megerősítette, hogy jelenleg a kormánykoalíció szintjén nincsenek tárgyalások a nyugdíjkorhatár növeléséről. 

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: az érvényben lévő nyugdíjtörvényt módosították egy sürgősség kormányrendelettel, amely során a méltányosság elvén újraszámolják a nyugdíjakat.

Példaként emelte ki, hogy túl nagy az eltérés az olyan személyek nyugdíja között, akik 2015-ben és 2020-ban vonultak vissza.

"Elfogadhatatlan az, hogy ugyanolyan körülmények között nyugdíjba vonuló személyek esetében ekkora különbség legyen a juttatások terén, csupán azért, mert az egyik öt évvel később vonult vissza. Az újraszámítás tehát azt jelenti, hogy aki méltánytalanul kevesebbet kap, annak most emelik a nyugdíját, de a többieknek nem fogják csökkenteni. Türelemmel kell legyünk a munkaügyi minisztérium felé, meg kell várnunk, hogy ezt a folyamatot elvégezzék" - mondta a mniszterelnök-helyettes.

"Nem szabad elfogadnunk azt sem, hogy valaki 45 évesen nyugdíjba menjen, majd újra alkalmazza az állam" - folytatta.

"Jelenleg éles vita tárgya ez a téma. Az én személyes véleményem szerint nem igazságos, hogy valaki 45 éves korában nyugdíjba menjen csak azért, mert rendőr vagy bíró. (...) Nem azt mondom, hogy a rendőrök 65 évesen kellene irányítsák a forgalmat a kereszteződéseknél, de szerintem nem elfogadható, hogy 45 évesen visszavonulnak, majd újra alkalmazzák őket, általában valamelyik állami apparátusban, majd a nyugdíjuk mellett jó fizetést is kapnak. Ez egyszerűen nem igazságos" - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

"A tanárnak, az orvosnak is stresszes a munkája, mégis 65 éves korukig dolgoznak. Tehát ebből a szempontból zajlanak jelenleg a tárgyalások, hogy mégis miként lehet egyensúlyt teremteni a társadalmunkban. Természetesen még messze vagyunk attól, hogy konkrét döntéseket hozzunk" - nyilatkozta Kelemen Hunor. (zf, digi24)

nyugdíjkormányprogramreformPNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális