2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Berágtak Kínára az EP-képviselők, blokkolják az EU-Kína beruházási megállapodást

 utolsó frissítés: 12:03 GMT +2, 2021. május 21.

Az EP-képviselők az uniós törvényalkotók ellen nemrég bevezetett kínai szankciók fennállásáig nem foglalkoznak az EU és Kína közti beruházási megállapodás ratifikációjával - döntött az Európai Parlament.

A csütörtökön elfogadott (599 szavazat, 30 ellenszavazat és 58 tartózkodás) állásfoglalásban kijelentik, hogy az Európai Parlament a lehető leghatározottabban elítéli a kínai hatóságok által nemrég bevezetett, európai egyéneket és szervezeteket célzó önkényes szankciókat. A képviselők az állásfoglalásban Peking lépését az alapvető szabadságjogok elleni támadásként értékelik, és a kínai kormányt a korlátozó intézkedések visszavonására sürgetik.

Az ügy háttere, hogy az Európai Unió korábban négy kínai tisztviselő ellen korlátozó intézkedéseket hozott a muszlim ujgur kisebbségek emberi jogainak megsértése miatt. A döntésre válaszként Kína márciusban több európai szervezettel és politikai szereplővel szemben - öt európai parlamenti képviselő mellett az Emberi Jogi Albizottsággal is - megtorló szankciókat vezetett be.

Az állásfoglalás szerint az Európai Parlament "indokoltnak tartja", hogy a kínai szankciók életbe léptetésére tekintettel az Unió és Kína közötti átfogó beruházási szerződés aláírásának lehetőségét és a szerződés kötelező parlamenti ratifikációjával kapcsolatos vitát befagyasszák. A beruházási szerződésről egyébként 2020 decemberében született elvi megállapodás.

A képviselők kijelentik, hogy addig nem kezdik el a megállapodásról szóló vitát, amíg a szankciók érvényben vannak. Azt is hozzáteszik, a vita kezdete nem jelenti a beruházási megállapodás parlamenti elfogadását.

Az állásfoglalás ugyanakkor azt is leszögezi, hogy egyéb regionális partnerekkel, köztük Tajvannal kötendő kereskedelmi és befektetési megállapodások nem eshetnek a kínai megállapodásról szóló vita felfüggesztésének áldozatául. (közlemény)

Kína
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális