2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Három szakasza lesz a háztartási gépek roncsprogramjának. Mutatjuk a menetrendet

 utolsó frissítés: 10:32 GMT +2, 2021. május 12.

Három szakasza lesz a május 14-én, pénteken induló háztartási gépek roncsprogramjának - jelentette be kedden este Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a program  menetrendjét is közölte.

A régi háztartási eszközök energiahatékonyra való cseréjét támogató roncsprogram idei költségvetése 75 millió lej. A program részeként kilenc termékkategória esetén lehet értékjegyeket igényelni: mosógépek, mosogatógépek, hűtőszekrények, ruhaszárítók, légkondicionáló berendezések, televíziók, porszívók, laptopok és tabletek.

Az érdeklődőknek első körben a Környezetvédelmi Alap által működtetett oldalon kell regisztálniuk május 14-től. A május 14. és május 20. közötti első héten az érdeklődők csak regisztrálni tudnak, csak ezt követően veszi kezdetét a program három szakasza, az első voucherek is csak május 21-ét követően kerülnek kiállításra:

 • 1. szakasz (május 21. - június 4.): mosógépek, mosogatógépek, hűtőszekrények.
 • 2. szakasz (június 4. - június 18.): televíziók, taptopok, tabletek.
 • 3. szakasz (június 18. - július 2.): légkondicionálók, ruhaszárítók, porszívók.

Tánczos Barna korábban arról is beszélt, hogy a program több szakaszra való bontását azért látták szükségesnek, hogy így megakadélyozzák, a források ne csak egyetlen termékkategóriára menjenek el. A program korábbi kiírásában a voucherek jelentős hányadát televíziók kicserélésére igényelték. 

Hogyan kell regisztrálni?

Minden érdeklődőnek ki kell töltenie egy saját felelősségre szóló nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy a voucher ellenértékeként átad egy régi háztartási eszközt. A kitöltött nyilatkozatot fel kell tölteni a Környezetvédelmi Alap oldalára. A voucher kibocsátásától számított 15 napon belül az igénylőnek meg kell vásárolnia a kiválasztott háztartási eszközt.

A környezetvédelmi miniszter szerint a regisztráció még a korábbi évekhez viszonyítva is egyszerűbb folyamattá vált, az igénylőknek csupán a nevüket, a településüket, a személyi számukat (CNP), az e-mail címüket kell megadniuk, fel kell tölteniük egy, a személyi igazolványukról készült képet, valamint egy kitöltött, személyes adatok kezelésére vonatkozó nyilatkozatot.

Mekkora támogatások járnak a háztartási eszközökre?

A különböző eszközökre a következő összegű támogatásokat lehet kapni (a támogatások összege az új eszköz energetikai besorolásától függ):

 • Mosógépek (400 lej, legalább C besorolás)
 • Mosogatógépek (400 lej, legalább D besorolás)
 • Klímaberendezések (400 lej, legalább A++ besorolás)
 • Hűtőszekrények/fagyasztók (400 lej, legalább E besorolás)
 • Tévék (400 lej, legalább E besorolás)
 • Ruhaszárítók (400 lej, legalább A++ besorolás)
 • Porszívók (200 lej, 43 kWh/év energiafelhasználás alatt)
 • Laptopok (500 lej)
 • Táblagépek (300 lej)

Egy felhasználó egy termékkategóriában csak egyszer igényelhet értékjegyet, és azonos termékkategóriájú régi háztartási eszközt kell leadnia (tehát nem lehet például mosógépet hűtőszekrényre cserélni). (digi24, hírszerk.)

roncsprogram
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális