2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Zöld kötvények kibocsátását és a Hidroelectrica tőzsdei bevezetését is vállalja a kormány a konvergencia programban

 utolsó frissítés: 11:49 GMT +2, 2021. május 06.

A kormány szerdai ülésén elfogadta Románia 2021-2024-es időszakra vonatkozó konvergencia programját, amely többek között a nyugdíjrendszer, a bérezés és az állami vállalatok területén is reformokat ír elő a következő időszakra. A konvergencia programban több olyan intézkedés is szerepel, amelyet Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terve (PNRR) is tartalmazni fog.

Az itt olvasható, 77 oldalas dokumentumban egy egész alfejezet foglalkozik az állami vállalatoknál szükséges reformokkal. Külön kiemelik a 2016/111-es törvény alkalmazását, amely az állami vállalatok vezetőinek kiválasztását szabályozza, és elviekben megakadályozhatja, hogy nem megfelelő felkészültséggel rendelkező személyek töltsenek be fontos vezetői feladatokat. Az állami vállalatokra vonatkozó fejezetben az is szerepel, hogy elsődleges részvénykibocsátással tőzsdére viszik a Hidroelectrica részvényeinek 10%-át. A Hidroelectrica az elmúlt évek legsikeresebb állami vállalata, a dokumentum szerint a tőzsdére lépés alaptőke-emeléssel történne: a vállalat új részvényeket bocsátana ki, a tőzsdei bevezetésből kapott pénzt pedig beruházásokra fordíthatja a későbbiekben.

Zöld kötvények kibocsátását is tervezik

A konvergencia program szerint a kormány középtávon úgynevezett zöld államkötvények kibocsátását is tervezi. A pénzügyi eszköz révén Románia olyan beruházásokat tudna finanszírozni, amelyek környezetvédelmi projektek megvalósítását és a zöld átállást segítenék elő. A dokumentum szerint a kabinet jelenleg elemzi azokat a beruházásokat és projekteket, amelyek beleillenek ebbe a kategóriába, és amelyek megvalósítását zöld kötvények kibocsátásából lehetne megoldani.

A kiadások aránya csökkenni fog a gazdaság méretéhez képest

A dokumentumban megjegyzik, hogy középtávon majdnem minden kiadáskategóriában az állami kiadások GDP-hez viszonyított arányának csökkenésére kell számítani. Nem a kiadások összege fog csökkenni, hanem a kiadások összege nem fog ugyanakkora mértékben nőni, mint ahogy a román gazdaság. A kormánynál ezért arra számítanak, hogy a kiigazítás eredményeként 2021 és 2024 között GDP-arányosan:

  • 1,4 százalékponttal csökkennek a személyi jellegű kiadások,
  • 0,9 százalékponttal zsugorodnak a szociális jellegű kiadások (beleértve a nyugdíjkiadásokat is).

A dokumentum szerint a helyreállítási alapból származó vissza nem térítendő támogatások és olcsó hitelek a román gazdaság növekedését évente átlagosan 1,1 százalékponttal fogják emelni 2021 és 2026 között. Azt is megjegyzik, hogy az ország idei költségvetésében még nem szerepelnek az helyreállítási alapból 2021-ben lehívható források, a kormány tervei szerint azokat a finanszírozások sikeres lehívását követően költségvetés-kiegészítések révén fogják átirányítani.

A kormány a konvergencia programban is arra mutat rá, hogy 2021-ben teljesen helyreállhat a román gazdaság működése, a reál-GDP növekedését ebben az évben 5%-ra becsülik. A 2022-2024-es periódusra átlagosan évi 4,9%-os gazdasági növekedést adnak meg, a növekedés fő hajtóereje továbbra is a belső fogyasztás maradhat, évente átlagosan 5,4%-os bővüléssel.

A román gazdaság várható terljesítménye termelési és felhasználói megközelítésben. 

Arra is kitérnek, hogy az államadósság 2021 és 2024 között nem fogja meghaladni a GDP 54%-át.

A GDP-arányos államadósság.

Idén viszonylag magas lehet a pénzromlás

A dokumentum szerint az infláció növekedni fog idén: átlagosan 3,1%-os éves „pénzromlást” prognosztizálnak az év egészére, míg év végére 3,2%-os inflációt jelölnek meg. A 2022-2024-es periódusra ugyanakkor már csökkenő tendenciát vetítenek előre az infláció terén, 2024-re 2,4%-os átlagos éves inflációra, 2024 végére 2,5%-os inflációra számítanak a dokumentum szerint.

A folyó fizetési mérleg hiánya a kormány várakozásai szerint továbbra is magas lesz, középtávon is marad 11,3 milliárd euró körül, de legalább azzal számolnak, hogy GDP-arányosan 3,9%-ra csökken 2024-ig.

Az Európai Bizottságnak benyújtandó konvergencia programban emellett az is szerepel, hogy Románia továbbra is elkötelezett az eurózónához való csatlakozás mellett, viszont a „Kormány erőfeszítéseit jelenleg a világjárvány negatív társadalmi és gazdasági hatásainak minimalizálására koncentrálja”.

A 2021-2024-re vonatkozó konvergencia program itt olvasható. (hírszerk.)

Címoldali fotó: EdWhiteImages/Pixabay

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális