2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Helyreállítási terv: az autópályák, az öntözőrendszerek és a kultúra kapcsán vannak nézeteltérések az EB-vel

 utolsó frissítés: 10:12 GMT +2, 2021. április 30.

Néhány ponton még vannak véleménykülönbségek a kormány és az Európai Bizottság (EB) között az országos helyreállítási tervet (PNRR) illetően - nyilatkozta csütörtökön az európai projektekért felelős miniszter. Cristian Ghinea a Digi24 televízió műsorában azt mondta, elsősorban az autópályák, az öntözőrendszerek és a kultúra kapcsán merültek fel nézetkülönbségek.

Kifejtette: széles körű konzultáció keretében begyűjtötték a minisztériumoktól a fejlesztési igényeket, amelyek alapján százmilliárd eurónál nagyobb összeg jött ki. Ezek közül, első körben, egy prioritási lista alapján, többet ejtettek, mígnem a keretösszeg 40 milliárd euróra csökkent, amely alapján elkezdték a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal.

Kifejtette: több ponton - például az önkormányzatok rendelkezésére álló alap vagy az öntötőrendszerekre és a kultúrára fordított összeg esetében - véleménykülönbség van a kormány és az Európai Bizottság között. Kifogásolta Brüsszel az autópályákra elkülönített összeget is, holott - például a Moldvát Erdéllyel összekötő sztráda esetében - a munkálatok igenis befejezhetők 2026-ig - érvelt a miniszter

Ghinea közölte: a koalíció szerdai ülésén megállapodtak egy 29 milliárd eurós országos helyreállítási tervről, amelyet Florin Cîţu miniszterelnökkel együtt védenek majd meg Brüsszelben.

A tárcavezető megerősítette: Románia május 31-én nyújtja be az országos helyreállítási tervet. (agerpres)

Címoldali fotó: CNAIR

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális