2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9250 RON
USD = 4.1340 RON
HUF = 1.3889 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,608.18(-0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A külföldi munkát vállalók védelméről hozott rendeletet a kormány

 utolsó frissítés: 09:57 GMT +2, 2021. április 29.

A külföldön munkát vállaló román állampolgárok védelmében sürgősségi rendelettel módosította a munkaközvetítők kötelezettségeit szerdai ülésén a kormány.

A Romániában külföldi munkavégzésre munkaerőt toborzó ügynökségeknek ezentúl nemcsak statisztikai összegzéseket kell küldeniük a munkaügyi hivataloknak, hanem nyilvántartásba kell venniük a külföldre küldött munkavállalókat, a munkaközvetítésért pedig nem kérhetnek semmilyen díjat, vagy illetéket tőlük. Ha tíznél nagyobb csoportokról van szó, gondoskodniuk kell arról, hogy hivatalosan bejegyzett személyszállító cég vigye őket a célállomásra.

A munkaközvetítőknek ezentúl írásos szerződést kell kötniük a jelentkezőkkel, és gondoskodniuk kell arról, hogy a külföldi munkáltató által felajánlott munkaszerződést nemcsak a célország nyelvén, hanem románul is, még külföldre utazásuk előtt kézhez kapják a munkavállalók.

A hazai média több ízben tudósított olyan esetekről, amikor a jobb megélhetés reményében külföldi munkára jelentkező román állampolgárok kiszolgáltatott helyzetbe, embertelen körülmények közé, vagy éppenséggel rabszolgaságra jutottak a célországokban. Más esetekben a jelentkezőket megsarcoló állítólagos munkaközvetítő magukra hagyta őket külföldön a beígért munkahely nélkül.

A koronavírus-járvány miatt Raluca Turcan munkaügyi miniszter szerint egymilliót közelítő számban tértek vissza az országba az utóbbi másfél évben a külföldi megélhetésüket elveszítő romániai vendégmunkások, így várható, hogy a járvány megfékezése nyomán a román állampolgárok újabb hulláma próbál külföldi megélhetést keresni.

A külföldön dolgozó romániai vendégmunkások számát a gazdasági portálok 4 millióra becsülik, pontos számukról azonban nincsnek hiteles adatok, mert többségük nem jelenti be a hatóságoknak, hogy külföldre költözött.

Románia külképviseleteinek jelentései alapján 2019-ben a határon túli romániaiak minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön élő román állampolgárok számát - közülük 5,6 millió frissen kitelepedett vendégmunkás, 4,1 millió személy pedig őshonos közösségként él más államok területén. (mti)

Címoldali fotó: Lamuk_Lamuk/Pixabay

vendégmunkáskülföld
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális