2021. május 10. hétfõÁrmin, Pálma
EUR = 4.9262 RON
USD = 4.0800 RON
HUF = 1.3738 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,591.48(0.75%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Románia május 31-én nyújtja be a helyreállítási tervet

 utolsó frissítés: 13:23 GMT +2, 2021. április 27.

Május 31-én nyújtják be a Románia által kidolgozott helyreállítási tervet - közölte az európai ügyekért felelős miniszter. Cristian Ghinea azt mondta: az államfő által összehívott, a miniszterelnökkel és két helyettesével tartott megbeszélésen abban maradtak, hogy ezt a dátumot jelöli meg kedden a benyújtás határidejének az Európai Bizottság alelnökével sorra kerülő brüsszeli találkozóján.

Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési (PNRR) terve hat fő komponensből vagy pillérből áll, ezek a következők:

1. Zöld átmenet
2. Digitális átalakulás 
3. Intelligens növekedés
4. Szociális és területi kohézió
5. Egészségügy és gazdasági, szociális és intézményi rezíliencia
6. Politikák a következő generáció, gyermekek, fiatalok számára

Az állam ezen pillérek mentén - amennyiben a tervre az Európai Bizottság is rábólint - 29,2 milliárd eurónyi forrást kap az EU-tól vissza nem térítendő támogatások és olcsó hitelek formájában.

A helyreállítási tervvel kapcsolatban már voltak egyeztetések. Dan Barna miniszterelnök-helyettes múlt héten azt nyilatkozta, hogy Románia nem fog pénzt kapni öntözési rendszerek építésére az európai helyreállítási alapból, mivel az Európai Bizottság a román féllel folytatott tárgyalások során világossá tette, hogy a koronavírus utáni helyreállítást és ellenállóképesség kiépítését célzó eszköz nem ilyen típusú beruházások finanszírozására lett kitalálva. Az Európai Bizottság emellett a hírek szerint azt is nehezményezte, hogy Románia a források túl nagy arányát költené autópálya-fejlesztésekre. (hírszerk.)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális