2021. május 10. hétfõÁrmin, Pálma
EUR = 4.9262 RON
USD = 4.0800 RON
HUF = 1.3738 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,591.48(0.75%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A képviselőház elutasította Dragnea tervezetét Románia aranytartalékának hazaszállításáról

 utolsó frissítés: 15:43 GMT +2, 2021. április 27.

A képviselőház elutasította azt a tervezetet, amely Románia aranytartalékának hazahozatalát célozta volna. A jogszabályjavaslatot még Liviu Dragnea nyújtotta be.

A tervezet az ország teljes aranytartalékának Romániában történő tárolását írná elő, illetve arra is kötelezné a jegybankot, hogy záros határidőn belül nyújtson be egy jelentést a parlament és a kormány elé a külföldön tárolt aranytartalékokról, illetve azokról az okokról, amelyek a tartalékok csökkenéséhez vezettek.

A tervezetet Dragnea mellett egy másik volt képviselő, Șerban Nicolae is kézjegyével látta el. A tervezetet annak idején el is fogadták, Klaus Johannis államfő viszont 2019 novemberében kérte a tervezet újboli megfontolását.

A tervezet keddi elutasítása előtt egyébként nagy vita bontakozott a parlamentben, a PSD részéről Oana Florea azzal érvelt, hogy Románia nagy összeget fizet azért, hogy az aranytartalékok 60%-át Londonban őrzik, ezért haza kell hozni azokat. Ugyanezen a véleményen volt George Simion, az AUR frakcióvezetője is, akinek elutasították azt a kérését, hogy a tervezetet küldjék vissza a szakbizottságokhoz.

Dan Vîlceanu liberális párti törvényhozó viszont azon a véleményen volt, hogy a tervezet ellentétes az ország érdekeivel, mivel gyakorlatba ültetése esetén Románia elveszítené hitelét az európai partnerek, a pénzintézetek és a befektetők szemében. Vîlceanu arra is felhívta a figyelmet, hogy az aranytartalék Londonból való hazaszállítása horribilis összegbe kerülne az államnak.

Szintén a hazaszállítás ellen szólalt fel az USR PLUS frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu. Emlékeztette a testületet, hogy a javaslat Liviu Dragneától származik, aki két évvel ezelőtt, az EP-választások előtt nyújtotta be, mivel megijedt attól, hogy csökken a népszerűsége. A javaslat azonban populista, és semmi köze a fiskális politikához - jelentette ki Moşteanu.

A tervezet elutasítása mellett 173-an voksoltak, 131-en ellene, egy képviselő tartózkodott. (agerpres)

Címoldali fotó: Pixabay

arany
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális