2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A Fitch Ratings megerősítette Románia BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolását

 utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2021. április 24.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Románia BBB mínusz szintű befektetési ajánlású besorolását, akárcsak a negatív kilátású államadós-besorolást.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a negatív kilátást azért erősítette meg, mert a román kormánynak a költségvetési egyensúlyhiányok megszüntetésére irányuló intézkedései bizonytalanok közép és hosszú távon, de a koronavírus-járványnak az ország pénzügyi helyzetére kifejtett hatásai is kiszámíthatatlanok. A Fitch emlékeztetett, hogy a román kormány adóügyi és makrogazdasági reformokat vállalt, de az adókonszolidáció rendszerint gyenge eredményeket hozott, a román költségvetés merev szerkezete a magas fix kiadások miatt pedig szintén akadályozhatja a vállalt célok elérését.

A Fitch Ratings szerint a BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolás megerősítését egyebek mellett a többi országéhoz képest alacsonyabb államadósság, az egy főre eső GDP és az ország EU-tagsága indokolja, de ezeket a kedvező feltételeket gyengíti a többi országéhez képest magas államháztartási hiány és folyó fizetési mérleghiány.

A Fitch Ratings arra számít, hogy az idén GDP-arányosan 8,2 százalékra mérséklődik a román államháztartási hiány a tavalyi 9,2 százalékról. Az idei várható robusztus gazdasági növekedésből származó államháztartási bevételgyarapodást ellensúlyozza a járvány miatt megnövekedett kiadások - állapították meg. 2022-ben az államháztartási hiány 6,6 százalékra mérséklődhet, ami GDP-arányosan az államadósság 53,2 százalékra való emelkedését jelenti a 2020-ban jegyzett 47,3 százalékról. A Fitch Ratings arra számít, hogy a román gazdaság 2021-ben és 2022-ben átlagban 5,8 százalékkal fog növekedni, a többi hasonló besorolású ország 4,4 százalékos növekedési átlagához képest.

A múlt pénteken a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális