2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Külföldi munkavállalás: a kormány szigorúbb feltételeket szabna a munkaközvetítőknek

 utolsó frissítés: 18:17 GMT +2, 2021. április 22.

A külföldön dolgozó romániai állampolgárokat érintő sürgősségi kormányrendelet-tervezetet tárgyalt első olvasatban a Cîțu-kabinet a legutóbbi kormányülésen - mondta el Raluca Turcan munkaügyi miniszter. A tervezettel az a kormány célja, hogy a külföldön munkát vállaló román állampolgárok minél nagyobb aránya legális keretek között dolgozzon Románia határain túl, emellett a közeljövőben több korlátozást és követelményt is bevezetnének a külföldi munkavállalókra fókuszáló munkaerő-közvetítő cégek esetében.

Turcan elmondta, a munkaközvetítők és a munkaerő elhelyezésével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó cégek esetén az alábbi területeket szabályoznák szigorúbban:

  • A munkaközvetítőknek teljeskörűen informálniuk kell a munkavállalókat a rendeltetési országba való belépés feltételeiről, még a speciális jogszabályokról is.
  • A munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat még a Romániából való elindulás előtt ellenőriznie kell a közvetítő cégeknek.
  • A célországban való eljutást autorizált szállítási vállalatok révén kell biztosítaniuk.
  • A romániai hatóságokat a közvetítő cégeknek kell értesíteniük a megkötött munkaszerződésekről, még a munkások elindulása előtt. Ugyanígy, a felbontott munkaszerződésekről is havi jelentéstevési kötelezettsége lesz az ilyen cégeknek.

Turcan elmondta, hogy súlyosbítani fogják a büntetések mértéket azokban az esetekben, amikor a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalatok nem tartják be a jogszabályokat. Emellett arról is beszámolt, hogy a munkaügyi tárca informáló kampányokat is tervez, amely arra ösztönözné a külfüldön munkát vállaló román állampolgárokat, hogy ismerjék meg a jogaikat, és kizárólag legális feltételek mellett vállaljanak munkát.

"A lényeg az, hogy a munkavállalók szakosodott ügynökségeken keresztül menjenek külföldre dolgozni, ismerjék meg a jogaikat, a célország által nyújtott munkafeltételeket, és biztosítva legyen a biztonságos szállítás az adott országba" - mondta Turcan. (digi24)

külföldmunka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális