2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fekete-tengeri földgázmező: előzetes válasz érkezett az Exxon Mobiltól a Romgaz ajánlatára

 utolsó frissítés: 18:31 GMT +2, 2021. április 20.

A Romgaz már megkapta az első választ az Exxon Mobil részéről a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmező 50%-os tulajdonrészének megvásárlásáról szóló ajánlatára - mondta el egy nyilatkozatában a Romgaz gazdasági igazgatója, Răzvan Popescu, aki szerint a vásárlási ajánlatot tevő Romgaz és az amerikai vállalat képviselői között "nagyon kedvező interakció jött létre".

Múlt héten még arról számoltunk be, hogy a tőzsdén is jegyzett Romgaz továbbra is az amerikai Exxon Mobil válaszára vár, időközben viszont úgy tűnik, történtek előrelépések az ügyben, még ha azt részleteiben a romániai vállalat vezetősége nem is akarja megosztani a nyilvánossággal.

"Ez a projekt normál körülmények között jelentősen növelni fogja a Romgaz láthatóságát a Bukaresti Értéktőzsdén nem csak a hazai, hanem a külföldi befektetők esetében is. A befektetők elsősorban eredményeket várnak. Az elmúlt időszakban nagyon sok román állami vállalat jelentett be egészen bombasztikus projekteket, amelyeket végül nem vittek véghez, nem valósítottak meg. Azt gondolom, hogy a tetteinkkel kell bizonyítanunk, és véleményem szerint az első fontos lépést megtettük azzal, hogy vételi ajánlatot tettünk az Exxon Mobilnak" - mondta Popescu, aki azt is megjegyezte, hogy ugyan egy első válasz már érkezett az amerikai óriásvállalat részéről, a projekt már egy olyan fázisba érkezett, amikor bizonyos mértékű titoktartás már indokolt lehet a részükről.

A Neptun elnevezésű földgázmező kitermelési jogát jelenleg 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV. Az Exxon Mobil februárban bocsátotta áruba a részesedését, amire a Romgaz április elején kötelező érvényű vásárlási ajánlatot tett. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a hatóságok végül a teljes 50 százalékos csomag megszerzéséről döntöttek.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón a Romgaz vezetősége cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a gázmező kitermelési jogainak átvételéért tett ajánlatban 900 millió dollár szerepel a Romgaz részéről, igaz, Aristotel Jude vezérigazgató az összegre csak annyit mondott: "az nem egyezik meg az általunk továbbított ajánlattal".

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik. (economica, hírszerk.)

Fekete-tenger
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális