2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Segítségre szorulnak az „energiaszegénységben” élők, de előbb azonosítani kellene őket

 utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2021. április 16.

A parlament Gazdasági, Ipari és Szolgáltatási Bizottsága, valamint az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottsága közös találkozót hívott össze szerdán, ahol az érintett felekkel a vulnerábilis (kiszolgáltatott) fogyasztók megsegítését támogató törvénytervezetben előírt intézkedések részleteit tárgyalták. A párbeszédet a két szakbizottság elnöke, Antal Lóránt és Silvia Dinică nyitotta meg. 

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor elmondta: „Romániának évtizedek óta tartó problémája, hogy nincs egy világos nyilvántartása arról, hogy hány kiszolgáltatott fogyasztója van. Ahhoz viszont, hogy egy átfogó képet kaphassunk az országunkban tapasztalható energiaszegénység jelenségének részleteiről és ehhez megfelelő támogatási struktúrákat tudjunk biztosítani, elsősorban adatokat kell gyűjtenünk.

Régóta várunk erre az új törvénytervezetre, ami végérvényesen rendezni kívánja a kiszolgáltatott fogyasztók kérdését, így a Koalíció által kezdeményezett törvénytervezet egyértelműen meg fogja határozni a kiszolgáltatott fogyasztók kategóriáját, és számos pénzügyi és nem pénzügyi intézkedéssel érkezik az érintettek segítségére.”

A két bizottság ülése. Fotó forrása: Antal Loránt Facebook oldala.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy nemcsak Romániában probléma az energiaszegénység, hanem az Európai Unió lakosságának mintegy 11%-át is érinti a jelenség, ami azt jelenti, hogy több, mint 54 millió európai állampolgár nem engedheti meg magának a mindennapi életben elfogyasztott energia fogyasztását (téli fűtés, világítás stb). Az Európa Unió három kritérium alapján határozza meg a vulnerábilis fogyasztókat: jövedelem, energiaszegénység és izoláltság szempontjából.

Az ülés során a munkaügyi minisztérium képviselője elmondta, hogy a törvénytervezet célja a kedvezményezettek számának növelése: 218 ezer emberről 427 000-re. A kiszolgáltatott fogyasztók számával kapcsolatos becslések alapján, jelenleg Romániában a szegénység aránya 25-30% között van. 

Az első megbeszélés egybehangzó következtetése az volt, hogy a terület összes érintett szereplőjét be kell vonni - mind központi, mind helyi szinten, beleértve az energetikai vállalatokat is.

„Azon vagyunk, hogy egy érthető, világos és átlátható törvényt dolgozzunk ki, a kiszolgáltatott fogyasztók helyes azonosítása és segítsége érdekében" - összegezte Antal Lóránt Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A vitában részt vettek a Munkaügyi Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium képviselői, valamint a kérdésben közvetlenül érdekelt szövetségek és intézmények képviselői is, köztük az Energetikai Közszolgáltató Vállalkozások Szövetsége, Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság – ANRE, önkormányzatok, városok és községek képviselői, az Országos Statisztikai Intézet; Babes Bolyai Tudományegyetem és a Romániai Műszaki Egyetemképviselői. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális