2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Románia folyó fizetési mérlegének hiánya volt a legnagyobb az EU-ban tavaly év végén

 utolsó frissítés: 10:18 GMT +2, 2021. április 14.

Az EU-s tagállamok közül Románia folyó fizetési mérlegének hiánya volt a legnagyobb 2020 utolsó negyedévében - derül ki az Eurostat összesítéséből.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Románia folyó fizetési mérlegének hiánya 3,5 milliárd euró volt az említett időszakban, ezzel közvetlenül Görögország (2,7 milliárd eurós hiány), Bulgária, Észtország és Cíprus (egyaránt 0,8 milliárd eurós hiány) előtt álltunk az EU-s rangsorban.

Vannak persze országok, amelyeknek továbbra is hatalmas a többletük a folyó fizetési mérlegüket illetően: Németország 70,4 milliárd euró, Olaszország 22,2 milliárd euró, Hollandia 13,9 milliárd euró, míg Írország 7,1 milliárd euró többlettel zárta a tavalyi évet.

Adrian Vasilescu, a jegybank kormányzójának tanácsadója a folyó fizetési mérleg hiányával kapcsolatban a Ziarul Financiarnak elmondta, hogy azt főként a külkereskedelmi mérleg hiánya okozza. Rámutatott, hogy Romámnia külkereskedelmi mérlegének hiánya közel 19 milliárd euróra tehető, és jelentős mínuszban vagyunk még a mezőgazdasági termékek terén is, ami "meglehetősen furcsa egy olyan országtól, amely exportképes lehetne ezen a területen".

A folyó fizetési mérleg a külfölddel lebonyolított bizonyos gazdasági ügyleteknek a nyilvántartására szolgál (áruk, szolgáltatások, jövedelmek, transzferek), a mérleg egyik oldalára a beáramló külföldi valutás ügyletek, a másik oldalára a kiáramló külföldi valutás ügyletek kerülnek. A folyó fizetési mérleg egyenlege az ország külfölddel szembeni megtakarítói pozícióját tükrözi, míg a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege az ország külfölddel szembeni finanszírozási igényét, illetve finanszírozási képességét fejezi ki.

Forrás: Eurostat

(zf, digi24, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális