2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fekete-tengeri földgázmező: az ExxonMobil válaszára vár a Romgaz

 utolsó frissítés: 15:15 GMT +2, 2021. április 13.

A Romgaz állami gázvállalat várja az amerikai ExxonMobil olajvállalat válaszát a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmező 50%-os tulajdonrészének megvásárlására tett ajánlatát illetően.

A román állami gázvállalat vezetői egy keddi sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy amennyiben az amerikai vállalat eladja tulajdonrészét a Romgaznak, a projekttel kapcsolatos költségeket saját forrásokból és kötvénykibocsátásból is finanszíroznák. Kiemelték, hogy a tőzsdén is jegyzett állami vállalat számára a saját kötvények kibocsátása már régóta kiemelt cél, ehhez viszont legalább két hitelminősítőnek is értékelnie kell a vállalatot, illetve annak adósságát.

Az amerikai óriásvállalat egyébként februárban bocsátotta áruba a részesedését, amire a Romgaz április elején kötelező érvényű vásárlási ajánlatot tett. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a hatóságok végül a teljes 50 százalékos csomag megszerzéséről döntöttek.

A Neptun elnevezésű földgázmező kitermelési jogát jelenleg 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról beszámoló Economica.net szerint a Romgaz vezetősége cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a gázmező kitermelési jogainak átvételéért tett ajánlatban 900 millió dollár szerepel a Romgaz részéről, igaz, Aristotel Jude vezérigazgató az összegre csak annyit mondott: "az nem egyezik meg az általunk továbbított ajánlattal".

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik. (economica.net, hírszerk.)

Címoldali fotó: David Mark/Pixabay

Fekete-tenger
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális