2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Eladja a Digi a magyarországi vállalatát. Mi állhat a különös ügylet mögött?

 utolsó frissítés: 10:46 GMT +2, 2021. március 30.

Előzetes megállapodást kötött a magyarországi 4iG Nyrt. az RCS & RDS konzorcium tulajdonában lévő Digi Csoport magyar érdekeltségeinek a megvásárlásáról - közölte a 4iG. Így a 4iG tulajdonába kerülhet a nagyváradi üzletember, Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó Digi Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az I TV Zrt. Ha valóban létrejön a tranzakció, az azt jelentené, hogy a Digi gyakorlatilag kivonul Magyarországról.

A Budapesti és a Bukaresti Értéktőzsde honlapján bejelentett ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerezne Magyarország vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatcsoportjában. A tervezett tranzakció a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat - közölték.

Miért dönthetett az RCS & RDS az eladás mellett?

Az egyelőre még előzetes - tehát nem kötelező érvényű - megállapodással kapcsolatban több kérdés is felvetődik, amelyeket elemzésében a Portfólió.hu vesz sorra. Az ügylet azért is különös, mert a Digi piacvezető Magyarországon, ráadásul jó pénzügyi helyzetben lévő vállalat, amely folyamatos terjeszkedésben gondolkodik, így elsőre semmi nem indokolná, hogy visszavonulót fújjon a magyarországi piacról.

A Portfólió szerint két magyarázata is lehet a döntésnek:

  • Az első szerint az RCS & RDS olyan kedvező ajánlatot kaphatott a magyarországi leányvállalatért, amelyet érdemes volt elfogadni. Egyelőre viszont nem lehet tudni a vételárat, hiszen a két vállalat csak előzetes megállapodást kötött egymással, az eladási ár nyilvánosságra hozatala nélkül.
  • A második magyarázat szerint a romániai vállalat azért adja fel a pozicióit, mert ugyan nagyon ambíciózus terveik voltak a terjeszkedést illetően, Magyarországon folyamatos szembeszéllel kell megküzdeniük. A Portfólió ennek alátámasztására több példát is felhoz: a vállalatot kizárták mobilpiac jövője szempontjából kulcsfontosságú 5G frekvenciaárverésből, ráadásul a 2022 tavaszán lejáró 900 és 1800 MHz-es frekvenciák tenderén való indulásnál is rossz esélyeket adtak maguknak a vállalatnál. Jelentős mobilpiaci részesedés nélkül pedig nagyon nehéz a konszolidálódott telekomunikációs piacon nagyratörő tervekkel előállni.

Mit kell tudni a 4iG-ről?

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG gyarkan nevezik a magyar kormány kedvenc IT-vállalatának is, hiszen az elmúlt időszakban főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hatalmas közbeszerzéseket nyert: csak 2021-ben 3,5 milliárd forintos (körülbelül 9,5 millió eurós) megbízást nyert a Magyar Nemzeti Bank tenderén, de nemrég egy 15 milliárd forintos (körülbelül 40 millió eurós) ajánlattal is nyerni tudott a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ) közbeszerzésén. A vállalatot Jászai Gellért vezeti, akit Fidesz-közeli üzletemberként tartanak számon.

Az RCS & RDS konzorcium Románia egyik legnagyobb vállalatcsoportja, amely a holland bejegyzésű és 2017 óta a bukaresti tőzsdén is jelen lévő Digi Communications N.V. leányvállalata. Az RCS & RDS DIGI márkanév alatt műholdas és kábeltelevízió-, szélessávú internet, valamint vezetékes telefon és mobil szolgáltatásokat nyújt Romániában, vezető szerepet tölt be a vezetékes internet és a kereskedelmi televízió szegmensben, és konvergens vezetékes-mobil szolgáltatóként működik Magyarországon és Spanyolországban, valamint mobil virtuális hálózati szolgáltatóként Olaszországban. A DIGI számos televízió és rádiócsatornát üzemeltet Kelet-Európában. A DIGI Csoport 1998 óta van jelen Magyarországon. (portfolio, mti, index)

MagyarországRCS & RDS
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális