2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Venezuela kőolajjal fizetne a koronavírus elleni vakcinákért

 utolsó frissítés: 16:41 GMT +2, 2021. március 29.

Nicolas Maduro venezuelai elnök kőolajjal fizetne a koronavírus elleni vakcinákért, ámbár arról kevés információt mondott, hogy hogyan is működne ez a rendszer - írta meg az Economica.net a Reuters információira hivatkozva.

Venezuela kőolajexportja évtizedek óta nem látott módon esett vissza, mióta az Egyesült Amerikai Államok 2019-ben teljes mértékben elvágta a kereskedelmi szálakat a dél-amerikai országgal, elrettentve ezzel számos más kereskedelmi partnert is.

Maduro arról nyilatkozott, hogy Venezuela az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű programján keresztül (a WHO ezen a mechanizmuson keresztül segíti a szegény országok oltóanyagokhoz való hozzáférését) vásárolna oltóanyagot a szankciók miatt más országokban befagyasztott venezuelai valutával, illetve kőolaj szállítása révén.

"Venezuelának vannak olyan ügyfelei, akik szívesen vásárolnának tőlünk kőolajat"- mondta Maduro az állami televízióban elmondott beszédében, majd hozzátette: már előkészítették a szükséges mennyiséget, de ugyanakkor senki előtt nem fognak könyörögni.

Venezuelába már jutott egyébként oltóanyag Kína és Oroszország jóvoltából, de a kereslet miatt további tárgyalásokat indítottak a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettel (PAHO), hogy még több vakcinát tudjanak szerezni a COVAX-on keresztül. A caracasi kormány azonban múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandóak elfogadni az AstraZeneca oltóanyagát, amely a COVAX program első számú készítményének tekinthető.

A sokáig szocialista mintaállamként emlegetett Venezuelában évek óta gazdasági, szociális és politikai válság tombol, élelmiszerhiány lépett fel, az infláció hatalmas. A venezuelai jegybank szerint tavaly 2959,8 százalék volt az infláció, kisebb a 2019-es - ugyancsak a jegybank által számított - 9585,5 százaléknál. (Economica.net, Wikipédia)

koronavíruskőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális